PAK’s zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen, een groep stoffen die ontstaan bij onvolledige verbranding van organisch materiaal. Ze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Daarom willen we de uitstoot van PAK’s zo veel mogelijk beperken.
Resultaten van verbeterprogramma
Bij drie bronnen die veel PAK-stoffen uitstootten (Hulpstoffenfabriek, Koudbandwalserij en de Sinterfabriek) hebben we maatregelen genomen. De uitstoot van PAK-stoffen is bij die drie fabrieken met meer dan 50% afgenomen in 2022 ten opzichte van 2019.
Geaccrediteerde meetbureaus meten regelmatig de concentratie van PAK’s bij de bronnen van ons bedrijf.
Klik op grafiek om te vergroten.
Meetrapport PAKs Hulpstoffenfabriek Hoogovens
Meetrapport PAKs Hulpstoffenfabriek (HSF)
Meetrapport PAKs Koudbandwalserij
Meetrapport PAKs Koudbandwalserij
Meetrapport PAKs Sinterfabriek
Meetrapport PAKs Sinterfabriek
Verificatierapport resultaten PAKs
Verificatierapport resultaten PAKs
Minder PAK-stoffen, betere luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit wordt gemeten door de GGD Amsterdam. De grafiek laat zien hoeveel BaP er in de lucht zit. Als je kijkt naar Wijk aan Zee zie je dat de concentratie benzo-a-pyreen (BaP) - de PAK-stof die schadelijk is voor de gezondheid - ruim onder de rode lijn ligt. Dat is de wettelijke richtwaarde.
De roze lijn is de meting in Wijk aan Zee, het meest belaste gebied in de IJmond. Daar wordt de BaP-concentratie ieder jaar lager. Wij stoten nu ook minder PAKs uit, dus dat komt overeen.
Hoewel we onder de wettelijke richtwaarde zitten, doen we er alles aan om onze uitstoot verder te verminderen.
Toelichting bij data
- Grafiek is afkomstig uit “Datarapport Luchtkwaliteit IJmond 2021” uitgevoerd door de GGD Amsterdam i.o.v. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied
- De resultaten van de meetpunten Reyndersweg, Bosweg en Staalstraat worden niet getoetst aan de luchtkwaliteitsnormen omdat deze te dicht bij de terreingrens staan.
- De Rijp wordt door het RIVM en de GGD Amsterdam gebruikt om achtergrondwaarden te bepalen. Achtergrondwaarden geven de hoeveelheid aan van de gemeten stoffen op plekken met weinig industrie of verkeer.
- De data van Duisburg-Walsum en Gent zijn bijgevoegd ter vergelijking met meetpunten in woonwijken in de nabijheid van een staalfabriek: Duisburg-Walsum ligt op ~1,5 km afstand van Thyssenkrupp, en Gent op ~9 km afstand van ArcelorMittal. Samen met Tata Steel vormen zij de top 3 staalproducenten in Europa.
- Data Duisburg-Walsum van Umweltbundesambt, meetstation DENW034; data Gent van Vlaamse Milieu Maatschappij, meetstations R701 & GN78.
- Ter referentie zijn gemiddelde data van stadsachtergrond locaties Rotterdam toegevoegd (meetstations Rotterdam meten Benzo(a)pyreen, voor Amsterdam en Groningen geen data beschikbaar), afkomstig uit: Lucht in cijfers 2021, luchtkwaliteit in Rijnmond, DCMR Milieudienst Rijnmond.
- Het MTR is bepaald door het RIVM aan de hand van de Europese Richtlijn 2004/107/EG.
Uitstoot versus depositie
Onze maatregelen hebben de uitstoot van PAK’s verminderd, maar het RIVM zegt in het rapport Depositie onderzoek IJmond najaar 2022 (PDF) niet vast te kunnen stellen of onze maatregelen effect hebben in de omgeving.
Opvallend is dat het RIVM naar het stof op de grond (depositie) terwijl wij kijken naar wat er uit de schoorsteen komt. Uitstoot en depositie zijn verschillende dingen.
RIVM kan nog niet bepalen of er vooruitgang is geboekt in de omgeving omdat de depositiemetingen in een korte tijd zijn gedaan. Hoe langer ze meten, hoe meer we weten.
We hebben verschillende maatregelen genomen om de uitstoot van PAK-stoffen terug te dringen.
Koudbandwalserij
Bij de Koudbandwalserij namen we in mei van 2022 een grote milieu-installatie in gebruik. Deze installatie, ook wel bekend als de afgasreinigingsinstallatie (ARI), zorgt ervoor dat er geen PAK-stoffen meer vrijkomen bij het gloeien van rollen staal.
Tijdens het gloeien van rollen staal verbrandt de was op het oppervlak. Via speciale filters vangt de installatie nu het overgrote deel van PAK-stoffen die daarbij vrijkomen op. De resterende PAK-stoffen worden verbrand, omgezet in water en een fractie CO2. Hierdoor stoten we nu 99% minder PAK-stoffen uit ten opzichte van 2019.
Hoogovens
Bij de hulpstoffenfabriek voor de Hoogovens produceren we niet langer stopmassa. Stopmassa werd gebruikt om de oven af te sluiten nadat het ruwijzer is afgetapt.
Bij het productieproces van die stopmassa kwamen PAK-stoffen vrij. Het beëindigen van de productie van stopmassa leidde ertoe dat er op deze locatie in 2022 99% minder PAK-stoffen werden uitgestoten ten opzichte van 2019.
Sinterfabriek
In de Sinterfabriek hebben we de reiniging van rookgassen geoptimaliseerd. De rookgassen bevatten PAK-stoffen, waarvan de deeltjes te klein waren om in het doekfilter af te vangen.
Door actief kool in de rookgassen te injecteren, binden de PAK-deeltjes zich aan het kool en worden ze groter. Daardoor vangt het doekfilter de deeltjes wel af. Door deze aanpassing stoot de Sinterfabriek 56% minder PAK-stoffen uit ten opzichte van 2019.
Overige maatregelen
Bij verschillende andere locaties voerden we optimalisaties door om de uitstoot van PAK-stoffen te verminderen.
Bijvoorbeeld bij de Kooks- en Gasfabriek 2. Hier produceren we kooks door steenkool in ovens te verhitten. De gassen die hierbij vrijkomen worden grotendeels afgezogen door een gasreinigingsinstallatie. Er kunnen via een aantal openingen emissies vrijkomen die PAK’s bevatten:
- Bij de vulgatdeksels is de emissie teruggebracht van 56 kg in 2019 tot 17 kg in 2022.
- Bij de klimpijpen is de PAK-uitstoot afgenomen van 1,9 kg (2019) naar 0,6 kg per jaar (2022).
- De Kookszijdige Ontstoffing is in 2023 voorzien van een actief-kool injectie.