Wat is een Hoogoven?
De Hoogoven is een indrukwekkende fabriek, die centraal staat binnen de staalproductie. Deze fabriek is tientallen meters hoog en wordt omringd door transportsystemen opslagruimtes en verwerkingsfacaliteiten.
In het productieproces zijn de Hoogovens een cruciale stap, waarin op extreem hoge temperatuur, ijzererts wordt omgesmolten tot vloeibaar ruwijzer.
Meer dan 100 jaar geleden werd de eerste Hoogoven aangestoken in IJmuiden. Sindsdien is de Hoogoven van groot belang in het staalmaakproces. Lees hier wat een Hoogoven precies is en waarom deze zo essentieel is voor het maken van staal.
Hoe werkt een Hoogoven?
Sinter en pellets gaan, samen met de kooks, in de Hoogovens. Via een hellende lift worden ze vanuit de grondstofbunkers naar de top van de 80 meter hoge oven gebracht. Een doseerinstallatie zorgt dat de sinter, pellets en kooks in keurige horizontale lagen in de hoogoven worden geplaatst.
Onderin de hoogoven worden continu grote hoeveelheden hete lucht, vermengd met fijngemalen steenkool ingeblazen. Chemische reacties ontstaan, die zorgen dat het zuurstof uit de ijzererts wordt onttrokken. In het midden van de Hoogoven ontstaat een temperatuur van 2300 graden Celsius, waardoor de ijzererts smelt tot vloeibaar ruwijzer.
Wanneer zich genoeg ruwijzer onderin de Hoogoven heeft gevormd, wordt deze open geboord en het ruwijzer afgetapt. Het vloeibare ruwijzer wordt opgevangen in een torpedovormige treinwagon die is bekleed met vuurvast steen. Via het spoor wordt het vloeibare ruwijzer nu vervoerd naar de staalfabriek, zodat het ruwijzer kan worden omgezet tot staal.
Duurzaamheid en innovatie in de Hoogoven
In 2030 rolt ons eerste groene staal van de band. Dit bereiken we door het hart van ons productieproces volledig te veranderen. Onze iconische hoogovens verdwijnen en maken plaats voor nieuwe, schonere installaties. Hiermee zullen we duurzamer staal produceren: staal met minder CO₂-uitstoot, meer aandacht voor de leefomgeving en een grotere inzet van schroot, waardoor we circulairder gaan werken. Dit is de grootste transformatie in onze geschiedenis.
Schonere productie
In ons huidige productieproces gebruiken we kolen als belangrijke brandstof voor de twee hoogovens. Bij het verbranden van kolen komt veel CO₂ vrij. Daarom vervangen we de hoogovens door nieuwe, schonere installaties die draaien op duurzamere energiebronnen, waaronder groene energie en waterstof. In 2030 sluiten we de eerste hoogoven (en Kooks- en Gasfabriek 2). Dit zal leiden tot een afname van de CO₂-uitstoot met 40% en een vermindering van de uitstoot van andere stoffen.
Zodra de nieuwe installaties operationeel zijn, vervangen we de laatste hoogoven en de Kooks- en Gasfabriek. We verwachten deze stap in 2037.
Wat gebeurt er bij de Hoogoven?
-
06 maart 2024
Verhaal
Met het inzetten van schroot bij Hoogoven 7 verlagen we de CO2-uitstoot aanzienlijk en verhogen we onze circulariteit. .
-
06 februari 2024
Nieuws
-
28 januari 2024
Nieuws
-
26 januari 2024
Nieuws
Maatregelen
Lees hier welke maatregelen wij nemen om de leefomgeving te verbeteren: