Van Hoogovens 1 naar Corus
22 januari 1924: Hoogoven 1 werd ontstoken.
Vanaf 1924 gaf ir. G.A. Kessler leiding aan de opbouw van het bedrijf. Onder zijn bevlogen leiding verovert Hoogovens een positie op de wereldmarkt en zijn sociale betrokkenheid drukte een stempel op de onderlinge verhoudingen in het bedrijf.
De directie besloot hoogoven 1 te bouwen naar Amerikaans ontwerp, met een grotere diameter en hogere productiecapaciteit.
Twee jaar later werd ook hoogoven 2 ontstoken. Lange tijd bleef het ruwijzer, dat in verschillende kwaliteiten werd opgeslagen op het terrein, het belangrijkste product van het bedrijf in Ijmuiden.
1 januari 1929: Oprichting van het Pensioenfonds Beambten.
Het streven van de directie naar een hechte werkgemeenschap resulteerde bij Hoogovens al vroeg in een sociaal beleid. Onderdeel hiervan was een Pensioenfonds waarvoor op 1 april 1938 de openingsakte werd getekend.
15 januari 1938: Het eerste Hoogovens Schaaktoernooi.
In 1938 organiseerde Hoogovens het eerste schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Na de oorlog groeide dit regionale toernooi uit tot een internationaal evenement voor de schaakliefhebbers en grootmeesters. Het Tata Steel schaaktoernooi brengt de wereldtop naar Wijk aan Zee.
15 juli 1939: Het fabrieksonderwijs start.
Sinds de start met vijf leerlingen in 1939 hebben nu inmiddels al velen hun MBO-diploma gehaald in het eigen opleidingscentrum. Hoogovens vond het belangrijk om eigen personeel op te leiden. De studiejaren gelden tevens als dienstjaren. Hierdoor hebben veel medewerkers hun 40- of zelfs 50 jarig jubileum bij het bedrijf weten te halen.
1 september 1966: Hoogovens krijgt voor het eerst een eigen CAO.
6 oktober 1999: Koninklijke Hoogovens NV en British Steel fuseren en gaan verder onder de naam Corus.
De fusie van Hoogovens met Britisch Steel in 1999 bracht de overgang van stakeholder naar shareholder value in een stroomversnelling. Het primaat van de aandeelhouder en de sterk hiërarchie verhoudingen binnen Corus betekenden voor de Hoogovenaren een fundamentele breuk met het verleden.
Ontwikkeling van Tata Steel tot de grootste milieu installatie ooit.
2 april 2007: Tata Steel ltd. neemt Corus Group plc. over.
In januari 2007 kwam Corus in handen van Tata Steel ltd. aan de hand van een veiling. De overgang van Corus naar Tata markeerde echter ook een nieuwe fase in de geschiedenis van het bedrijf. Aandeelhouder Tata Steel stelde zich op als een eigenaar die het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft. Duurzaamheid en oog voor de omgeving werden ook in Ijmuiden belangrijker.
13 februari 2009: Opening Hoogovensmuseum.
Het Hoogovensmuseum toont de geschiedenis van het Staalbedrijf in IJmuiden. De ontwikkeling van de IJzer- en Staalindustrie wordt levend gehouden door het presenteren van objecten, historische documenten, foto’s en filmmateriaal.
Het museum is gevestigd in een historisch gebouw, de oude buizengieterij, dat gelegen is net buiten het bedrijfsterrein achter het congrescentrum van Tata Steel
20 september 2018: Honderdjarig jubileum Tata Steel Ijmuiden B.V.
15 september 2021: groen staal via de waterstofroute.
De directie van Tata Steel Nederland heeft met volledige steun van de raad van commissarissen en het moederbedrijf uit India besloten om volop te koersen op de productie van groen staal via de waterstofroute. Deze route is niet alleen goed voor het klimaat door CO2 reductie, maar heeft ook de meeste voordelen voor de omgeving.
23 september 2022: Tata Steel start bouw grootste milieu-installatie ooit.
Tata Steel is gestart met de bouw van de ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. Deze nieuwe hightech installatie is de grootste milieu-installatie van Tata Steel ooit.