Onze productieprocessen worden steeds duurzamer. Belangrijk, want duurzaam staal speelt een belangrijke rol nu en in de toekomst. De samenleving is gebouwd op staal, denk aan huishoudelijke apparaten die ons dagelijks leven vergemakkelijken, auto's waarin wij rijden en bruggen die ons verbinden. Voor de energietransitie is staal onmisbaar, bijvoorbeeld voor zonneparken, batterijen voor elektrische auto’s en het maken van lichtere, duurzame producten.
De vraag naar staal blijft. Daarom is het belangrijk dat wij staal op een verantwoorde en duurzame manier maken. Wij beperken hierbij zo veel mogelijk de impact op ons milieu en het klimaat. Niet alleen tijdens de staalproductie, ook in de logistiek, bij het inkopen van grondstoffen en ontwikkelen van nieuwe producten. Onderzoek, innovatie, samenwerking met kennisinstituten en datagestuurde processen spelen daarbij een belangrijke rol.
Samen werken wij aan groen staal in een schone omgeving.
Tata Steel Nederland heeft in IJmuiden één van de meest CO2-efficiënte staalfabrieken ter wereld. Onze CO2-uitstoot per ton staal ligt nu ongeveer 7% onder het Europese gemiddelde, het resultaat van jarenlange inspanningen.
Maar wij gaan nog verder. Het hart van ons productieproces gaat op de schop: wij gaan staal maken op basis van waterstof. Daarmee verwachten wij in 2030 40% minder CO2 uit te stoten. Ons doel is om in 2045 volledig CO2-neutraal staal te produceren.
Niet alleen ons product wordt schoner, we houden ook steeds meer rekening met onze buren. Om de impact op de leefomgeving zoveel mogelijk te verminderen hebben we een verbeterprogramma opgezet dat bestaat uit ruim 30 maatregelen, de Roadmap Plus.
De meeste maatregelen zijn inmiddels afgerond maar er komen nog een paar grote dingen aan zoals DeNOx-installatie die stikstofoxide bij de Pelletfabriek afbreekt met behulp van ozon.
Ook op onze andere Europese locaties werken wij hard aan duurzaamheid. Onze vestigingen in zowel Nederland als bijvoorbeeld Frankrijk en Finland wisselen kennis uit en zetten nieuwe technologie in om uiteindelijk CO2-neutraal te worden.
Onze drie service centers Halmstad (Zweden), Naantali (Finland) en Gelsenkirschen (Duitsland) werken volledig CO2-neutraal op Scope 1 & 2. Scope 1 is de directe CO2-uitstoot, veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie. Scope 2 is de indirecte uitstoot van CO2 door opwekking van zelf gekochte en verbruikte elektriciteit of warmte.
Meer weten? Lees ook onze factsheets en duurzaamheidsrapporten