Staal is het ultieme circulaire materiaal. We kunnen het oneindig hergebruiken en recyclen. Van afgedankte koelkast naar elektrische auto tot brug.
Om hoogwaardig staal te maken zijn veel grondstoffen nodig, zoals kolen, sinter en pellets. Hoe meer staal we recyclen, des te duurzamer wordt ons productieproces. Met zo min mogelijk uitstoot. Dat is onze ambitie.
Door meer te recyclen, hoeven we minder staal te maken en hebben we dus ook minder kolen en ertsen nodig. En daarmee maken we ons staal niet alleen circulair, maar ook schoner.
Met elke ton schroot die we omtoveren tot nieuw staal, verminderen we onze CO2-uitstoot met 1,6 ton. En, we gaan nog meer schroot recyclen. Van 17% nu naar 20% in 2024 en 30% vanaf 2030.
Zo recyclen we genoeg staal om, bijvoorbeeld, 65 miljard blikjes te maken!
Ons staal wordt dus voor een deel uit schroot gemaakt. Veel schroot. Meer dan een miljoen ton per jaar. Dat is het gewicht aan 137 Eiffeltorens!
Een deel van het schroot dat we opnieuw inzetten, komt van ons eigen productieproces, maar we kopen ook een groot deel in.
Bij de Staalfabriek gebruiken we het meeste schroot. Hier mengen we het met vloeibaar ruwijzer dat afkomstig is uit de Hoogovens. Door het schroot koelt het ruwijzer af, waarna we het tot staalplakken kunnen gieten en verder verwerken tot staalrollen.
We zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om meer schroot te gebruiken. Zo onderzoeken we bij Hoogoven 7 of schroot voor een deel grondstoffen als sinter en pellets kan vervangen. Daarmee kunnen we in de toekomst jaarlijks 300.000 ton schroot recyclen.
Wij gaan vanaf 2030 groen staal maken. Dat doen we met nieuwe fabrieken, een ander productieproces en duurzamere energiebronnen.
Ook meer schroot gebruiken, is onderdeel van dat plan. De nieuwe fabrieken kunnen bijvoorbeeld veel meer schroot verwerken, wat onze circulariteit ten goede komt.
Vanaf 2030 willen we het schrootpercentage verhogen naar 30%. We doen nu al testen om ervoor te zorgen dat staal met een hoger schrootpercentage net zo sterk en veilig is als het staal dat we nu produceren voor bijvoorbeeld auto-onderdelen.
Schroot (wij noemen dat vaak schrot) is afgedankt of onbruikbaar metaal, van bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten, fietsen en auto-onderdelen.
Wij halen ons schroot uit twee verschillende bronnen. Het ene deel komt uit de eigen productie, zoals het overtollige staal dat we moeten wegknippen bij het afwerken van staalrollen. Het tweede deel is schroot dat we inkopen bij andere firma’s, zoals sloopbedrijven en afvalverwerkers.
Wij recyclen vooral het staal van schepen, gebouwen, windmolens en treinrails, maar ook blikjes en schroot uit huishoudelijk afval.