Lottie file

Hoe werkt een Kooks- en Gasfabriek?

Manual
Voorbereiding
Voorbereiding

Opslag, breken en mengen

Voor de bereiding van kooks worden verschillende soorten kolen gebruikt, welke met behulp van wielgravers gescheiden worden opgeslagen.

Brekerij

Vanuit de opslag worden de kolen met transportbanden vervoerd naar brekerij, waar ze met hamerbrekers tot kleiner dan 2 millimeter worden gebroken. 

Mengvelden

De gebroken kolen worden vervolgens, net als de ijzererts, op mengvelden gemengd, waarna ze vervolgens vervoerd worden naar de kolentorens boven de kooksbatterijen.

Manual
Verbranding
Verbranding

Kooksbatterij

Een kooksbatterij bestaat uit een reeks genummerde kookskamers, waar de kolen worden omgezet in kooks. Tussen al deze kookskamers bevinden zich verbrandingskamers. Deze kamers zijn bedoeld om de kookskamers te verwarmen. 

Kolentoren en vulwagens

Vanuit de kolentoren worden de kolen met vulwagens over het dak van de kooksbatterij vervoerd en gedeponeerd in lege kookskamers. 

Kookskamer en verbrandingskamer

Qua vorm lijkt een kookskamer op de huls van een luciferdoosje, met een opening aan de voor- en achterkant. Wanneer de kookskamer is gevuld met kolen, wordt in de verbrandingskamers, met gasbranders, gas en verbrandingslucht verbrand. Hierdoor worden de wanden van de kookskamers verhit en begint het verkooksen van de kolen.

Manual
Verwerking
Verwerking

Deurmachine en uitstootmachine

Het garen van de kolen tot kooks duurt ongeveer 16 tot 20 uur. Wanneer het kooksvormingsproces klaar is, worden de deuren aan beide kanten van de kookskamers verwijderd en zorgt een uitstootmachine dat de kooks uit de kookskamer in een bluswagen wordt gestoten.

Blustoren

De gloeiende kooks vat vlam wanneer deze in aanraking komt met de buitenlucht. Om deze reden wordt de bluswagen na het uitstoten van de kooks direct naar de blustoren gebracht, waar de kooks met sproeiers wordt geblust. Het water dat tijdens het blussen wordt gebruikt, wordt vervolgens opgevangen, gereinigd en hergebruikt binnen dit proces. Wanneer de kooks is geblust, wordt het verder vervoerd naar de zeverij. 

Zeverij

De zeverij bestaat uit drie zeeflijnen, om kooks van verschillende groottes van elkaar te scheiden voor verschillende gebruiken binnen het proces.

  • 0-8mm – wordt verder gebroken of gemalen en ingezet in het pellet- of sinterproces.
  • 8-35mm – wordt vervoerd naar de Hoogovens om, gemengd met wanderts, gebruikt te worden voor de beheersing van koelverliezen in de Hoogovens. 
  • >35mm – wordt vervoerd naar de bunkers van de Hoogovens voor verder gebruik in het hoogovenproces
Manual
Gasreiniging
Gasreiniging

Kooksovengas

Binnen de kooksproductie komt tijdens het verkooksen ruw kooksovengas vrij. Dit gas wordt na het afzuigen eerst gekoeld, om vervolgens te worden gereinigd van verschillende bestandsdelen. Na de gasreiniging wordt dit gas hergebruikt als stookgas, onder andere in dezelfde Kooks- en Gasfabriek.

Kooksfabriek Tata Steel

Veelgestelde vragen

Manual
Verscherpt toezicht
Waarom staat de KGF onder verscherpt toezicht?

De Kooks- en Gasfabrieken staan sinds 20 juni 2023 onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD) omdat er volgens hen sprake is van verschillende overtredingen. 

De OD houdt onder meer strak toezicht op de verbeteringen die wij doorvoeren en het onderhoud dat wij continu uitvoeren bij deze fabrieken.

Manual
Aanzegging
Er is een voornemen tot aanzegging. Hoe zit dat?

Dit voornemen geldt alleen voor KGF2 en we weten zelf eigenlijk niet waar dat vandaan komt. 

Ondanks de maatregelen, onze openheid van zaken, volledige medewerking met de omgevingsdienst en het feit dat de Omgevingsdienst communiceert dat de optimalisaties en verbeterprocessen hebben geholpen, wordt er ook kritisch gekeken naar andere mogelijkheden. 

Voor ons komt dit dus als een verrassing. We hebben de kritiek immers altijd serieus genomen en een reeks maatregelen genomen om de emissies steeds verder te verminderen. We maken alle tijd, ruimte en mensen vrij om vragen over metingen te kunnen beantwoorden, rondleidingen te geven of andere informatie te delen. 

Manual
Sluiting KGF
Wat gebeurt er als de KGF eerder sluit dan gepland?
  • Tata Steel is een geïntegreerd bedrijf. Dat betekent dat de ene fabriek voor de andere werkt waardoor de sluiting van een fabriek automatisch de hele keten verstoort. Zo leveren de Kooks- en Gasfabrieken kooksgas aan de warmband en aan de Pelletfabriek en koopt Vattenfall ons gas in waarmee ze stroom maken. 
  • Zonder Kooks- en Gasfabrieken zijn er geen restgassen, komen we energie tekort en moeten we aardgas inkopen. 
  • Zonder geld kunnen we het Groen Staal plan niet financieren. Dat betekent dat er geen CO2-neutraal staal gemaakt wordt op basis van waterstof in plaats van kolen.
  • Het vroegtijdig sluiten van de KGF heeft ook consequenties voor de 10.000 mensen die bij Tata Steel Nederland werken en de 47.0000 afgeleide banen.

Waarom kan het wel in 2029?

Als alles meezit, kunnen Hoogoven 7 en KGF 2 dan plaatsmaken voor een Directe Reductie Installatie. Dit is onderdeel van ons Groen Staal-plan. Met de DRI behandelen we ijzererts op een schonere manier en smelten we het om tot vloeibaar ruwijzer. Dat doen we eerst met behulp van aardgas en later met waterstof. Momenteel treffen we alle voorbereidingen die daarvoor nodig zijn. Dat is complex en ingrijpend en heeft tijd nodig. Om die reden kan de KGF niet eerder dicht dan 2029. 

Manual
Groen Staal Plan
Hoe ver zijn we met het Groen Staal-plan?


Op dit moment hebben we al tientallen miljoenen geïnvesteerd in het Groen Staal Plan, honderden mensen werken er iedere dag aan. We zitten middenin een belangrijk maatwerk traject met de overheid zodat we straks een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen. 

Wat gebeurt er bij de Kooks- en Gasfabriek?

Nieuws en verhalen
Het proces van staal maken
Ga terug naar het hele proces, of ga door naar de Sinterfabriek
Kooksfabriek Tata Steel Nederland