Wat is een Kooks- en Gasfabriek?
In het huidige productieproces wordt staal gemaakt met het gebruik van steenkool. Voordat deze kolen gebruikt kunnen worden als brandstof in de Hoogovens, moeten deze eerst worden omgezet in kooks, wat gebeurt in de Kooks- en Gasfabriek.
Kooks is een harde, poreuze vorm van koolstof die in de Hoogovens gebruikt wordt als brandstof en reductiemiddel voor het maken van vloeibaar ruwijzer.
Tijdens de kooksbereiding komt ook kooksovengas vrij. Dit gas vormt een belangrijke energiebron en wordt op andere plaatsen binnen het staalproces opnieuw gebruikt.
Hoe werkt een Kooks- en Gasfabriek?
Opslag, breken en mengen
Voor de bereiding van kooks worden verschillende soorten kolen gebruikt, welke met behulp van wielgravers gescheiden worden opgeslagen.
Brekerij
Vanuit de opslag worden de kolen met transportbanden vervoerd naar brekerij, waar ze met hamerbrekers tot kleiner dan 2 millimeter worden gebroken.
Mengvelden
De gebroken kolen worden vervolgens, net als de ijzererts, op mengvelden gemengd, waarna ze vervolgens vervoerd worden naar de kolentorens boven de kooksbatterijen.
Kooksbatterij
Een kooksbatterij bestaat uit een reeks genummerde kookskamers, waar de kolen worden omgezet in kooks. Tussen al deze kookskamers bevinden zich verbrandingskamers. Deze kamers zijn bedoeld om de kookskamers te verwarmen.
Kolentoren en vulwagens
Vanuit de kolentoren worden de kolen met vulwagens over het dak van de kooksbatterij vervoerd en gedeponeerd in lege kookskamers.
Kookskamer en verbrandingskamer
Qua vorm lijkt een kookskamer op de huls van een luciferdoosje, met een opening aan de voor- en achterkant. Wanneer de kookskamer is gevuld met kolen, wordt in de verbrandingskamers, met gasbranders, gas en verbrandingslucht verbrand. Hierdoor worden de wanden van de kookskamers verhit en begint het verkooksen van de kolen.
Deurmachine en uitstootmachine
Het garen van de kolen tot kooks duurt ongeveer 16 tot 20 uur. Wanneer het kooksvormingsproces klaar is, worden de deuren aan beide kanten van de kookskamers verwijderd en zorgt een uitstootmachine dat de kooks uit de kookskamer in een bluswagen wordt gestoten.
Blustoren
De gloeiende kooks vat vlam wanneer deze in aanraking komt met de buitenlucht. Om deze reden wordt de bluswagen na het uitstoten van de kooks direct naar de blustoren gebracht, waar de kooks met sproeiers wordt geblust. Het water dat tijdens het blussen wordt gebruikt, wordt vervolgens opgevangen, gereinigd en hergebruikt binnen dit proces. Wanneer de kooks is geblust, wordt het verder vervoerd naar de zeverij.
Zeverij
De zeverij bestaat uit drie zeeflijnen, om kooks van verschillende groottes van elkaar te scheiden voor verschillende gebruiken binnen het proces.
- 0-8mm – wordt verder gebroken of gemalen en ingezet in het pellet- of sinterproces.
- 8-35mm – wordt vervoerd naar de Hoogovens om, gemengd met wanderts, gebruikt te worden voor de beheersing van koelverliezen in de Hoogovens.
- >35mm – wordt vervoerd naar de bunkers van de Hoogovens voor verder gebruik in het hoogovenproces
Binnen de kooksproductie komt tijdens het verkooksen ruw kooksovengas vrij. Dit gas wordt na het afzuigen eerst gekoeld, om vervolgens te worden gereinigd van verschillende bestandsdelen. Na de gasreiniging wordt dit gas hergebruikt als stookgas, onder andere in dezelfde Kooks- en gasfabriek.
Duurzaamheid en innovatie in de Kooks- en Gasfabriek
We gaan groen staal maken. Dat betekent een enorme verandering van ons productieproces. Huidige fabrieken, waaronder de Kooks- en Gasfabrieken, worden vervangen door schonere installaties. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot in 2030 met 40%. En we streven naar volledig CO2-neutrale productie in 2045.
Geen kolen meer
In ons huidige productieproces hebben we kolen nodig die we voorbewerken in twee Kooks- en Gasfabrieken. De kooks die daarbij ontstaat, zetten we als belangrijke brandstof in bij de twee Hoogovens. Bij het stoken van kolen komt veel CO2 vrij.
Daarom vervangen we de hoogovens door nieuwe en schonere installaties, namelijk de DRI-fabriek en een elektrische oven. In 2030 kunnen we daarom de eerste Hoogoven en Kooks- en Gasfabriek 2 sluiten. In de nieuwe installaties gebruiken we geen kolen meer, maar groene energie en aardgas. En zodra in voldoende mate beschikbaar, stappen we over op groene waterstof. Naast een afname van CO2-uitstoot van 40%, zorgt deze verandering ook voor de vermindering van de uitstoot van andere stoffen.
Zodra de nieuwe installaties draaien, vervangen we de laatste Hoogoven en Kooks- en Gasfabriek.
Wat gebeurt er bij de Kooks- en Gasfabriek?
-
24 juni 2024
Verhaal
Een paar ovenwanden vervangen klinkt eenvoudiger dan het is. Want hoe haal je 6 ovens uit een werkende batterij, blijven de omliggende wanden op temperatuur en loopt de productie gewoo
-
11 januari 2024
Nieuws
-
10 juli 2023
Statements
-
20 juni 2023
Statements
Maatregelen
Door verschillende maatregelen bij Kooks- en Gasfabriek 2 is de uitstoot van geur fors verminderd.