Wat is een Sinterfabriek?
Een sinterfabriek is een essentieel onderdeel van de staalproductie, waar ijzererts fijnstof wordt omgezet in grotere, stevige brokken, bekend als sinter. Deze brokken sinter zijn, samen met pellets, in het verdere Hoogovenproces een belangrijke grondstof voor de productie van vloeibaar ruwijzer.
Hoe werkt een Sinterfabriek?
Sinterbunkers
Vanaf het ertsmengveld wordt het ertsmengsel in de mengerij van de Sinterfabriek aangevoerd en verdeeld over negen bunkers, met ieder een capaciteit van 450 ton.
Mengerlijnen
Vanuit de bunkers wordt het mengsel met een weegdoseerband op één van de twee mengerlijnen gedoseerd. Op de mengerlijnen worden verschillende elementen, waaronder retoursinter uit de zeverij en nazeverij, aan het mengsel toegevoegd.
Verdeelwagens
Wanneer het mengsel de juiste samenstelling heeft, wordt het naar de verdeelwagens van de sintermachines gebracht.
De sintermachine is een enorme horizontale installatie die kenmerkend is door de transportband die is opgebouwd uit een aaneengeschakelde ketting van roosterwagens die zich langzaam rond beweegt in de machine. Het is het hart van de Sinterfabriek, waar de sinter wordt gebakken.
Roosterlaag
Op de sintermachine wordt aan het begin van de band een dunne roosterlaag aangebracht om de roosterstaven te beschermen tegen oververhitting en te voorkomen dat het mengsel door de roosterspleten valt.
Ontstekingskap
Op de roosterlaag wordt een dikke laag sintermengsel geplaatst. Doordat de band langzaam voortbeweegt, voert het mengsel onder de gasbranders en luchtinlaat in de ontstekingskap door.
Zuigkasten
Onder de band zit een serie zuigkasten die zorgen dat rookgassen richting de schoorstenen worden gezogen en dat de hete lucht met een temperatuur tot wel 1400 graden uit de ontstekingskap door het sintermengsel wordt gezogen. Door dit proces wordt het mengsel samengebakken en ontstaat sinterkoek.
Sinterbreker
Aan het einde van de band, bij het keerstation, stort de sinterkoek via een valbed op de sinterbreker, waar de sinterkoek breekt tot sinter. De te grote brokken die op het rooster blijven liggen, worden door brekerarmen door het rooster gedrukt, waardoor de sinter verder breekt.
Een sinterkoeler bestaat uit 18 met sinter gevulde kamers met jaloeziekleppen, die rond een ruimte in het midden zijn gerangschikt. Met een ventilator wordt koellucht door deze ruimte, via de jaloeziekleppen de kamers in geblazen, waardoor de sinter koelt.
Na 75 minuten is de sinter gekoeld tot minder dan 100 graden en wordt deze via de onderkant van de kamer op een transportband gestort en naar de zeverij gebracht.
Niet alle sinter van ieder formaat is geschikt voor gebruik in de hoogoven. Hierom moet de sinters van verschillende groottes nog uit elkaar worden gehaald. In de sinterzeverij wordt de gekoelde sinter gezeefd in vier verschillende groottes, welke iedereen op een andere plek worden gebruikt.
- Sinters < dan 5mm gaan terug naar de mengerij van de Sinterfabriek als retoursinter.
- Sinters van 5mm – 15mm worden bij de grofsinter gevoegd.
- Sinters van 15 tot 25mm worden met name gebruikt voor de roosterlaag in de sintermachines. Het overschot gaat mee naar de Hoogoven.
- Sinters > dan 25mm gaat als grofsinter naar de Hoogoven.
Onder de zeverij worden de sinters opgeslagen in sinterbunkers. Daarna wordt de Sinter met transportbanden vervoerd naar de Hoogoven.
Wat gebeurt er bij de Sinterfabriek
-
15 december 2023
Verhaal
Er gaan drie grote ontstoffingsinstallaties in gebruik waarna we nog minder gaan uitstoten. Maar wat doet zo’n installatie eigenlijk?
-
30 september 2020
Nieuws
Maatregelen
Lees hier welke maatregelen wij nemen in de Sinterfabriek om de leefomgeving te verbeteren:
Sinterfabriek: optimaliseren rookgasreiniging
Sinterfabriek: elektrofilterinstallatie
Sinterfabriek: aanpassing productie stopmassa