Er wordt veel gezegd en geschreven over Tata Steel. Op deze pagina verzamelen we een aantal feiten over ons bedrijf.
Heb je hier vragen over of aanvullingen op? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek.
We hebben ook een speciale pagina met nog meer informatie over onze uitstoot. Klik op de link hieronder.
De uitstoot van lood is met 95% afgenomen sinds 2010
Wat zeggen de cijfers: De hoeveelheid lood die Tata Steel in 2010 uitstootte was 29.770 kg. In 2021 werd 850 kg uitgestoten. Een afname van meer dan 95%.
Wie meten dit: Deze metingen voeren wij deels zelf uit, en laten we deels uitvoeren door externe meetbureaus.
Bron: Meer info:Roadmap Plus zorgt voor forse afname in uitstoot op korte termijn
Het verbeterprogramma Roadmap Plus bestaat uit milieu-investeringen van honderden miljoenen euro’s. Een aanpak die bestaat uit veelal eigen ambities, die vaak boven de wet uitstijgen, met concrete doelen. Het programma heeft de uitstoot van PAK’s ten opzichte van 2019 gehalveerd en leidt in korte tijd tot onder meer een afname van de geurbelasting met circa 85%, rond de 70% minder looduitstoot en ongeveer 65% minder stofneerslag in de omgeving.
De investeringen in de Roadmap Plus komen bovenop eerder gedane milieu-investeringen. Sinds de opkomst van milieuwetgeving in de jaren ’80 en ’90 hebben we continue gewerkt aan het terugdringen van uitstoot en het optimaliseren van bedrijfsprocessen zodat er minder uitstoot per ton staal nodig was. De uitstoot van vrijwel alle te meten stoffen neemt al jaren af. Tata Steel (en haar voorgangers) hebben in de emissies altijd (ver) beneden de wettelijke maximale uitstoot gezeten. Dit heeft ook resultaat. De luchtkwaliteit in de IJmond verbetert jaar op jaar en voldoet ruimschoots aan de geldende EUR-normen (Bron: www.luchtmeetnet.nl). Dit komt niet alleen door Tata Steel, maar ook doordat de lucht die uit andere gebieden over komt waaien schoner is en het verminderen van de uitstoot van andere bronnen in de IJmond. Met de Roadmap Plus dragen we bij aan het verder minderen van de uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit in de IJmond. Daarnaast stappen we in 2030 over op een groene staalproductie. Daarbij wordt 1 hoogoven en Kooks- en Gasfabriek vervangen door schonere technologieën. Dit zorgt voor een verdere verminderen van de uitstoot.
Voetnoot: * Deze cijfers zijn gebaseerd op modelberekeningen uitgaande van verschillende aannames. De berekeningen zijn gemaakt op basis van de meest recente kennis en keuzes (februari 2023). Daadwerkelijke emissies na implementatie kunnen dus afwijken. De CO2-emissiereductie is afhankelijk van de beschikbaarheid van groene waterstof. De emissiereducties voor de andere stoffen zijn gebaseerd op staalproductie met behulp van aardgas.
De kooks- en Gasfabriek 2 voldoet aan de eisen van vandaag de dag
Er worden op verschillende vlakken eisen gesteld aan de Kooks- en Gasfabrieken. Denk aan constructie, uitstoot van PAK's, milieu-emissies, veiligheid en tegenwoordig ook afschrijfwaarde.
- PAK-stoffen
Voor de uitstoot van benzo(a)pyreen (dit is de meest representatieve indicator voor de aanwezigheid van alle PAK’s) voldoen de Kooks- en Gasfabrieken aan de Best Beschikbare Technieken. Dit staat voor de meest doeltreffende methoden die technisch en economisch haalbaar zijn om emissies en andere nadelige gevolgen voor het milieu te voorkomen en zijn opgesteld door de Europese Unie.
Bron: InfoMil (definitie Best Beschikbare Technieken)
Bron: European IPPC Bureau, BREF document, Iron and Steel Production | Eippcb (europa.eu) - Sluitingsdatum en investeringen
Ook al het streven om deze fabriek uiterlijk 2030 te sluiten, we blijven voortdurend investeren in het steeds verder verbeteren van de milieuprestaties van deze fabriek. Bijvoorbeeld ook door het inbouwen van nieuwe innovatieve technieken zoals een centrale ovendrukbeheersing en thermokoppels. - Uitstoot bij ovendeuren
De uitstoot bij de ovendeuren is sinds 2019 gehalveerd. De geuruitstoot van deze fabriek is met ongeveer 75% afgenomen volgens eerste metingen. Bron: Verificatie- en meetrapporten geur - PAK-stoffen bij ovendeuren
Doordat de deuremissie is afgenomen, is ook de verwachting dat de uitstoot van PAK-stoffen verder is afgenomen. Deze verbetering is geborgd in de processen bij Kooks- en Gasfabriek 2 en heeft geleid tot een aanscherping van de vergunning door de omgevingsdienst NoordZeeKanaalGebied.
Bron: Ambtshalve wijziging voorschriften omgevingsvergunning, artikel 2.31, tweede lid, onder b, van de Wabo; emissiekental deuremissies Kooksfabriek 2; brief van 29 oktober 2021, zaaknummer 10454095, documentnummer 20474409. - Uitstoot van BaP
De immisies van benzo(a)pyreen bij KGF2 liggen ruim onder de wettelijke richtwaarde. Er is een internationaal geaccepteerde norm voor de hoeveelheid benzo-a-pyreen in de lucht. Het RIVM bepaalt die norm op basis van gegevens van de WHO*. Uit alle meetstations in de IJmond blijkt dat de gemeten waarden ruim onder de norm liggen, zo is deze in Wijk aan Zee zo’n 7 keer onder deze norm. De aanwezige hoeveelheid van PAK’s in de lucht – dat uit verschillende bronnen komt, waaronder een deel van Tata Steel – blijft dus binnen de norm die door het RIVM wordt gehanteerd.
Lees meer op de pagina Uitstoot en luchtkwaliteit en de specifieke pagina over PAK-stoffen
* De World Health Organization, in het Nederlands de Wereldgezondheidsorganisatie, is de gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die een sturende en coördinerende rol heeft op het gebied van gezondheid en welzijn.
Bron: Website Europese Emissie Autoriteit. Europe’s air quality status 2023 — European Environment Agency (europa.eu) - Leeftijd en kwaliteit
De meest moderne en operationele kooksfabriek in de EU staat op een geïntegreerde staalsite in Duisburg. Het is niet mogelijk om de performance van deze fabriek direct te vergelijken met de kooksfabrieken in IJmuiden, omdat deze getallen niet publiekelijk beschikbaar zijn. Wel kun je de blootstelling van de omwonenden vergelijken. In de woonwijk direct naast deze staalsite is het gehalte aan BaP in de lucht ongeveer twee keer hoger dan in Wijk aan Zee.
Bron: Umweltbundesamt | Für Mensch und Umwelt, Meetstation Duisburg-Walsum - Constructiefouten
Bij de bouw van KGF2 in 1972 zijn geen constructiefouten gemaakt. Gedurende de vijftig jaar zijn er bij KGF2 wel aanpassingen doorgevoerd. Dit heeft telkens geleidt tot minder uitstoot.
Bron: ODNZKG; Onderzoek constructiefouten Kooksgasfabriek 2 - Tata steel werken en wonen (odnzkg.nl).
0,12% van alle stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden is van ons afkomstig
Het Nederlandse stikstofprobleem gaat over de afname van de biodiversiteit in de Nederlandse Natura 2000-gebieden doordat hier stikstof (N-molecuul) neerslaat. Tata Steel stoot 1% van de stikstof in Nederland uit. Tata Steel is verantwoordelijk voor 0,12% van de neerslag op de Natura 2000 gebieden (bron: RIVM).
Het Nederlandse stikstofprobleem wordt niet opgelost met het sluiten van Tata Steel.
Neerslag in Natura 2000 gebied: 40% landbouw, 35% buitenland 11% wegverkeer 2% industrie + energie.
Dankzij eerdere maatregelen ging onze stikstofoxiden-uitstoot (NOx-moleculen) in de afgelopen 20 jaar al met ongeveer 20 procent omlaag. Wij bouwen aan een installatie die de stikstofuitstoot bij de Pelletfabriek aanpakt. Hiermee verlagen we de stikstofuitstoot naar verwachting met zo'n 30% in 2025. Ook het maken van groen staal met waterstof brengt de uitstoot van stikstofoxiden in de toekomst verder naar beneden.
Bron: CBS voor de emissie en RIVM voor de depositie Stikstof | RIVM
Lees meer feiten over stikstof in ons factsheet.
De metingen op ons terrein zijn onafhankelijk en gecertificeerd
De meetbureau's die we inhuren zijn onafhankelijk en gecertificeerd. Wij gebruiken de meetgegevens om, waar nodig, veranderingen door te voeren om zo een nog beter resultaat te bereiken. Ook de resultaten van het Roadmap Plus programma worden door onafhankelijke meetbureaus getoetst.
We gebruiken onze winst voor investeringen
De enige aandeelhouder van Tata Steel Nederland is Tata Steel in India, en er is de afgelopen jaren geen winst uitgekeerd aan Tata Steel India. Als we winst maken, gaat een groot deel naar de grootste transformatie die dit bedrijf kan maken: een overgang naar staalproductie op basis van groene waterstof. Wij vinden het belangrijk onze winst te investeren in het staal van de toekomst en in het verder verminderen van onze emissies, zoals stof, geur en geluid.
Subsidies helpen ons om concurrerend te zijn op de wereldmarkt
We produceren jaarlijks 7 miljoen ton hoogwaardig staal en verkopen dat over de hele wereld. We zijn een van de grootste staalmakers van Europa. We krijgen wel een subsidie voor energie. Dat is nodig omdat de energieprijzen hier hoger zijn dan bijvoorbeeld in Azië – Nederland en Europa stellen daar natuurlijk ook andere eisen aan. Dankzij de subsidie kunnen we blijven concurreren met het goedkope staal uit Azië, en het toch op een verantwoorde manier maken.
In de media is een bedrag genoemd van 1 miljard Eur dat Tata Steel van de Nederlandse overheid nodig zou hebben om het Groen Staal plan te realiseren. Tata Steel heeft dit bedrag nooit genoemd, niet publiekelijk en niet in de gesprekken met het ministerie. Over een eventuele bijdrage van de Nederlandse staat is het bedrijf in gesprek met het ministerie van EZK. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk van aard. Tata Steel doet geen mededeling over de inhoud van deze gesprekken.
We betalen belasting
Wij betalen belasting en houden ons aan de belastingwetten en -regelgeving in alle landen waar we werken. We hebben geen speciale afspraken met de Belastingdienst. Tata Steel heeft in Nederland een fiscale eenheid. De moedermaatschappij van de fiscale eenheid, van in totaal dertien vennootschappen, is Tata Steel Netherlands Holdings BV. Binnen de fiscale eenheid worden winsten en verliezen van de verschillende bedrijfsonderdelen met elkaar verrekend. Het fiscale eenheidsregime (tax grouping) is gebruikelijk in Nederland en daarbuiten. De moedermaatschappij is uiteindelijk verantwoordelijk voor het betalen van de belasting.
Benieuwd naar ons jaarverslag?
We betalen belasting over onze winst van het afgelopen boekjaar 2022/23. Naar aanleiding van media aandacht en Tweede Kamer vragen is naar onze belasting positie in 2022 onderzoek gedaan en de antwoorden daarop zijn te vinden op deze site van de Rijksoverheid: overheid.nl
Bovendien, TSN is een grote werkgever die zorgt voor veel banen (10.000 medewerkers) en daarmee tevens jaar in jaar uit voor een significante afdracht van loonbelasting en premies, te weten €380 miljoen over boekjaar 2022/23. Daarnaast betaalt Tata Steel jaarlijks diverse andere heffingen en belastingen in Nederlands zoals energiebelasting, belasting over waarde onroerende zaken etc.
Groen staal is haalbaar
Uit onafhankelijke haalbaarheidsstudies blijkt dat onze vergroeningsplannen haalbaar zijn. Zowel in tijd als in technologie. Het bedrijf gaat groen staal maken door over te stappen op waterstof. Wij werken hard om vanaf 2030 groen staal te kunnen produceren. Daarbij zijn we ook afhankelijk van externe factoren, waaronder infrastructuur en vergunnings- en inspraakprocedures.
We luisteren naar onze omgeving
Wij vinden het belangrijk om in gesprek te zijn met onze omgeving en de samenwerking op te zoeken. We luisteren actief naar omwonenden en hebben bijvoorbeeld een loket Tata Steel in de Buurt in Wijk aan Zee waar omwonenden die overlast ervaren zich kunnen melden. Met de input vanuit de omgeving streven wij ernaar mogelijke bronnen op het terrein te achterhalen en ondernemen actie om de overlast steeds verder te verminderen. Daarnaast hebben wij structureel overleg met de Burentafel en Dorpsraad Wijk aan Zee en organiseren we maandelijks burentours en met regelmaat bijeenkomsten om omwonenden te betrekken bij onze plannen, in het loket of zoals In Gesprek met Tata Steel.
We gebruiken zoet water, dat is grotendeels ongezuiverd rivierwater
Tata Steel in IJmuiden gebruikt verschillende type water voor verschillende toepassingen. Het type activiteit bepaalt welk type water (welke kwaliteit) daarvoor het meest geschikt is. Op deze manier wordt het water zo efficiënt mogelijk ingezet om te voorkomen dat water met een te hoge kwaliteit wordt ingezet voor activiteiten waarvoor die kwaliteit helemaal niet nodig is. Het meeste gebruikte water betreft zoutwater dat gebruikt wordt ten behoeve van indirecte koeling (wordt niet vervuild). Daarnaast wordt zoet oppervlaktewater vanuit de Lek/IJsselmeer gebruikt als proceswater voor toepassingen waarvoor een hogere kwaliteit water nodig is. Vanuit het zoete water produceert Tata zelf ook demiwater voor processen waarvoor een nog hogere kwaliteit water nodig is (denk aan ketels). Het zoete water is afkomstig uit de Lek en/of IJsselmeer en wordt alleen gezuiverd van zwevende delen voordat het bij Tata wordt ingezet. Het proceswater wordt in de verschillende processen zo veel als mogelijk gerecycled en daardoor ingedikt. Het overgebleven water wordt volgens BestBeschikbare Technieken (BBT) gereinigd van verschillende vervuilende componenten waarna het geloosd wordt in het oppervlaktewater.
Drinkwater wordt dan ook niet gebruikt voor industriële activiteiten maar alleen voor sanitaire doeleinden en consumptie.
Overzicht van inname per watertype:
- Zeewater voor indirecte koeling Hoogovens ca. 150-160 miljoen m3/a
- Diep zout grondwater, alleen voor indirecte koeldoeleinden. Ca. 12-14 miljoen m3/a (opmerking dit betreft diep (zeer) zout grondwater, geen zoet freatisch grondwater)
- Brakwater voor granulatie van slak ca. 24-25 miljoen m3/a
- Oppervlaktewater (Lek/Ijsselmeer) voor processen die een hogere kwaliteit water nodig hebben dan zoutwater. Voorbeelden van dit soort processen zijn: directe koeling (op de plak bijv.) gaswassingen, demiwater productie, totaal ca. 33 miljoen m3/a. Dit water wordt in de processen zoveel als mogelijk gerecycled en uiteindelijk veelal ingedikt en daarna gereinigd geloosd op het oppervlaktewater
- Drinkwater voor consumptie/sanitair ongeveer 400.000 m3/a
Bovenstaande hoeveelheden betreft de inname van water. De lozing van het indirecte koelwater is gelijk aan de inname. De lozing van het proceswater dat na reiniging geloosd wordt, is lager dan de inname aangezien dit water door recirculatie veelal verdampt en enkele malen wordt ingedikt.