Op 27 november en 2 december organiseerden wij informatieavonden om geïnteresseerden bij te praten over onze toekomstige duurzame staalproductie. Of te wel ons Groen Staal-plan.
Op 1 juli 2024 en 3 juli 2024 vonden focusgesprekken plaats. Deze gesprekken hadden tot doel om met een diverse groep meer verdieping te krijgen op de thema's die de meeste aandacht hebben gekregen in het participatietraject tot nu toe.
De verslagen van deze gesprekken zijn nu terug te lezen:
Verslag focusgesprek leefomgeving en gezondheid 1 juli 2024
Verslag focusgesprek leefomgeving en gezondheid 1 juli 2024
Verslag focusgesprek project en techniek 3 juli 2024
Verslag focusgesprek project en techniek 3 juli 2024
Op dinsdag 25 juni en donderdag 27 juni hebben we participatieavonden georganiseerd. We vonden het belangrijk om belanghebbenden vóór de zomer bij te praten over waar we staan met het Groen Staal-plan. Een belangrijke stap in de vergunningenprocedure is de recente publicatie van Provincie Noord-Holland van haar advies op onze Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).
Voor een impressie van de avonden is er een verslag beschikbaar.
Vervolg
Volgende week zullen er in het kader van participatie twee focusgesprekken plaatsvinden. Deze focusgesprekken hebben als doel om samen met een diverse groep een verdieping te krijgen in de thema's die de meeste aandacht hebben gekregen in het participatietraject tot nu toe.
Op maandag 1 juli gaat dit over het thema Gezondheid & Leefomgeving en op woensdag 3 juli over het thema Project & Techniek.
Invloed op milieu en leefomgeving
Inmiddels hebben we meerdere participatiebijeenkomsten georganiseerd. Nu zetten we weer een volgende stap in de vergunningsaanvraag voor ons Groen Staal-plan. Zo hebben we op 19 juni 2023 het advies van de provincie Noord-Holland op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ontvangen. Meer informatie hierover, is te vinden in het persbericht dat provincie Noord-Holland heeft geplaatst. In de NRD staat wat in het Milieu Effect Rapport (MER) onderzocht gaat worden. Daarmee wordt het belang voor milieu en gezondheid vroegtijdig meegenomen in de vergunningsaanvraag. Het betreft niet alleen het effect op het milieu wanneer de nieuwe installaties draaien, maar ook tijdens de aanlegfase en overgangsfase van huidige naar de nieuwe fabrieken.
Wilt u meer weten? Meld u aan!
U bent van harte welkom bij onze participatiebijeenkomsten en kunt u alvast aanmelden.
25 juni Telstar Stadion in Velsen-Zuid
27 juni Tata Steel Academy in Velsen-Noord
Programma
LET OP: I.v.m. de EK voetbalwedstrijd Nederland-Oostenrijk zullen we op 25 juni een half uur later beginnen met het programma. Dat betekent dat de deuren vanaf 19:30 geopend zijn en we om 20:00u starten met het programma.
De bijeenkomst start op 25 juni om 20:00u (deuren geopend vanaf 19:30u) en op 27 juni om 19:30u (deuren geopend vanaf 19.00u).
- Gezamenlijke opening waarbij Jeroen Klumper, directeur Duurzame Transitie Tata Steel, ingaat op de actuele status van het Groen Staal-plan. Verder onder andere aandacht voor hoe we in het MER en de milieuonderzoeken omgaan met de ontvangen reacties en het advies NRD.
- U kunt meedenken over de vergunningaanvragen, het verzoek om een projectbesluit en het MER. In gesprek aan de thematafels met onderwerpen als het project, Roadmap plus, leefomgeving en participatie & planning. De provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zijn ook aanwezig bij deze bijeenkomsten. Er zal ook een thematafel zijn waaraan u met hen in gesprek kunt.
- Gezamenlijke afsluiting
Reacties
De inbreng die u geeft, wordt door ons betrokken bij de afronding van de (milieu) onderzoeken en bij het opstellen van de vergunningaanvragen en het MER. Op de bijeenkomsten zelf kunt u mondeling reageren.
Kunt u niet bij één van deze avonden zijn, maar heeft u wel een vraag of suggestie? Dat kan natuurlijk. Mailt u dan naar: omgevingsnieuws@tatasteeleurope.com o.v.v. Groen Staal.
Na elke participatiefase publiceren wij de antwoorden op vragen en reacties die binnenkomen van belanghebbenden. In november ‘23 hebben wij ons Groen Staal-plan aangescherpt. Onder andere naar aanleiding van eerdere reacties. Daarom hebben we een aanvullende bijeenkomst georganiseerd en de mogelijkheid geboden om extra vragen te stellen en reacties te geven. Deze reacties gaan over de stukken die ter inzage hebben gelegen (Groen Staal-plan) en over onderwerpen buiten het project. Bijvoorbeeld reacties op de maatregelen die we nemen om de hinder in de omgeving te verminderen (RoadMap-Plus).
We geven antwoord op vragen over de voorgenomen overkappingen, hoe we geluidsoverlast willen voorkomen, hoe Tata Steel een positieve impact op de leefomgeving wil gaan maken en op welke wijze belanghebbenden kunnen participeren in de plannen.
Bekijk de participatiereacties en antwoorden van Tata Steel hierop
De reacties en antwoorden die bij de provincie Noord-Holland zijn binnengekomen, kunt u bekijken op de website van provincie Noord-Holland.
Sinds de vorige participatiefase (maart 2023 – juli 2023) hebben we ons Groen Staal-plan verder aangescherpt. Dit betekent dat we ook een nieuwe participatiefase zijn ingegaan. Het verslag van de eerste participatiefase is bijgewerkt met de ontwikkelingen tot december 2023.
In het participatieverslag staat welke participatieactiviteiten hebben plaatsgevonden en lichten we uitgebreid toe welke kernvragen we in de zogeheten focusgroepen hebben besproken en beantwoord. Ook zijn alle verslagen van de focusgroepen die tot nu toe hebben plaatsgevonden in dit verslag verwerkt.
Bekijk het participatieverslag.
Tata Steel heeft de concept Notitie Reikwijdte Detailniveau (NRD) ingediend bij de Omgevingsdienst NZKG (OD). De NRD is de wijze van onderzoek, bijvoorbeeld welke effecten, onderwerpen en varianten onderzocht en uitwerkt moeten. De OD heeft deze NRD gepubliceerd op haar eigen website. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid hebben om te reageren t/m 27 februari 2024.
Ook organiseren ze op 6 en 8 februari informatiebijeenkomsten waarop belanghebbenden hun reactie kunnen geven en vragen kunnen stellen.
Een onafhankelijke m.e.r.-commissie zal haar advies uitbrengen over de NRD. De OD zal vervolgens een advies NRD opstellen op basis van dit advies en de binnengekomen reacties van belanghebbenden.
Op vrijdag 3 november hebben wij ons aangepaste Groen Staal-plan aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, als onderdeel van de maatwerkaanpak. Het plan is belangrijk veranderd ten opzichte van het vorige plan, met in het nieuwe plan meer nadruk op de omgeving, focus op een andere technologie, maar met dezelfde klimaatambitie.
Wat is er veranderd:
- De uitstoot en verwaaiing van fijn stof wordt drastisch minder. Zo willen we, naast bestaande RoadmapPlus maatregelen, een groot deel van onze grondstoffen overkappen. Het gaat daarbij om grondstoffen die nog nodig zijn voor het maken van groen staal.
- We verhogen onze inzet van schroot van 17% naar zo’n 30% vanaf 2030. Dat doen we door een andere elektrische oven in te zetten, namelijk de Electric Arc Furnace (EAF). En we passen DRI (Direct Reduced Iron) technologie toe. De voorgenomen sluiting van Hoogoven 7 en Kooks- en gasfabriek 2 in 2029 is ongewijzigd.
Omdat dit project ook invloed heeft op de omgeving en op de belangen van bijvoorbeeld omwonenden, worden belanghebbenden uitgenodigd om mee te kijken en mee te denken. Voor het plan hebben wij de inbreng uit de eerste participatiefase meegenomen.
U kunt onze brief van 29 november 2023 naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ter begeleiding van en toelichting op het ingediende Groen Staal-Plan hier inzien.
Als initiatiefnemer van het project Groen Staal heeft Tata Steel op 21 maart 2023 het Participatieplan gepubliceerd. In de verkenningsfase binnen dit project is de eerste participatiefase doorlopen.
Extra participatieronde
Door het gewijzigde voornemen heeft een aanvullende participatieronde plaats gevonden die gericht was op de wijzigingen in de plannen. Alle input die we in het al doorlopen participatietraject (dat plaats vond tussen maart en juli 2023) hebben ontvangen met betrekking tot participatie, is verwerkt in het Aangevuld Participatieplan. Het Aangevuld Participatieplan heeft onder andere invloed op de omgeving en op de belangen van bijvoorbeeld omwonenden.
Op 28 november hebben wij ons aangescherpte Groen Staal-plan gedeeld met zo'n 80 omwonenden en andere geïnteresseerden. Tijdens deze participatiebijeenkomst stelden deelnemers onder andere vragen over geluidbeperkende maatregelen, circulariteit, de opslag van schroot en de wijze waarop we omwonenden betrekken bij onze plannen.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, dan kan u contact opnemen via omgevingsnieuws@tatasteeleurope.com (o.v.v. Groen Staal).
De provincie Noord-Holland heeft op haar eigen website de volgende documenten gepubliceerd:
- Kennisgeving Gewijzigde voornemen en Voorstel participatie (KVVP)
- Notitie Voornemen
- (Ongewijzigde)Werkwijze Participatie projectbesluit
- Aangevuld Participatieplan van Tata Steel
In alle fasen van het project worden belanghebbenden geïnformeerd. Op basis van die informatie kunt u ook daadwerkelijk meedenken.
Binnen het project zijn er diverse participatiemomenten. In onderstaand figuur staan de elf participatiemomenten aangegeven waarvan inmiddels stap 1 en 2 zijn afgerond. De input uit de eerste participatiefase is meegenomen in de verdere ontwikkelstappen van het Groen Staal-plan.
In dit overzicht treft u alle vragen, reacties en antwoorden hierop van Tata Steel.
De reacties die bij Tata Steel zijn binnengekomen, hebben we ingedeeld naar thema. De vragen die u bij ons heeft ingediend, en bestemd zijn voor de Provincie Noord-Holland als Bevoegd Gezag, hebben we ook met antwoorden van de Provincie Noord-Holland opgenomen in dit overzicht.
De Provincie Noord-Holland heeft zelf ook de aan haar gestelde vragen en antwoorden gepubliceerd.
Participatieverslag
Van de participatiefase tussen april en juli 2023 is een gedetailleerd verslag beschikbaar. Bekijk het participatieverslag.
Hoe verder
Naast deze beantwoording van uw vragen, nemen we de bevindingen uit deze eerste participatiefase mee in de nog volgende stappen, zoals de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Deze volgende fase kost meer tijd dan aanvankelijk gepland. Het lijkt ons echter de juiste manier om zorgvuldig opvolging te geven aan de reacties uit het participatietraject. Ons doel blijft hetzelfde: realisatie van ons Groen Staal plan uiterlijk in 2030, met het tegelijkertijd sluiten van Hoogoven 7 en Kooks- en Gasfabriek 2.
Tussen april en juli 2023 hebben we vier bijeenkomsten gehouden in de regio en vervolgens verdiepende gesprekken gevoerd om omwonenden en andere belanghebbenden te betrekken bij onze toekomstige groene staalproductie. Deze bijeenkomsten en gesprekken waren de eerste stap in een participatietraject met de omgeving om te komen tot zorgvuldige vergunningaanvragen voor Heracless-Groen staal.
Ruim 300 vragen en opmerkingen
De vier participatiebijeenkomsten zijn bezocht door ongeveer 300 belangstellenden. Met hen gingen we in gesprek over de productie van groen staal, de manier waarop we dat willen gaan doen, welke impact dit heeft op de directe omgeving en op welke manieren belanghebbenden kunnen reageren op deze plannen.
De provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst NZKG waren als bevoegd gezag ook aanwezig. Daarnaast hebben separate overleggen met colleges en met raadsleden van de IJmond gemeenten plaats gevonden. Het participatietraject heeft veel reacties opgeleverd, met ruim 300 afzonderlijke vragen en opmerkingen.
Drie onderwerpen
De onderwerpen techniek, gezondheid en participatie speelden een grote rol in de reacties. Nadat er met een aantal mensen in gesprekken een verdiepingsslag op reacties is gemaakt, zijn er in juli 2023 ook drie focusgesprekken geweest, een gesprek per vermeld onderwerp.
Alle gevoerde gesprekken hebben tot doel gehad om een verdieping in de dialoog met de deelnemers aan te brengen in de drie onderwerpen en om in onze beantwoording zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de binnengekomen reacties.
De onderwerpen technologie, gezondheid en participatie spelen een grote rol in uw reacties. Omwille van zorgvuldigheid en een goede belangenafweging maken we met een aantal stakeholders een verdiepingsslag op hun reacties. De eerste fase van deze verdieping heeft de afgelopen weken plaats gevonden tijdens individuele gesprekken, waarin we met betreffende belanghebbenden hebben gesproken over hun schriftelijke reacties. En waarin we samen oplossingsrichtingen hebben verkend. We hebben hierover gesproken met vertegenwoordigers van de Dorpsraad Wijk aan Zee, Frisse Wind, Gezondheid op 1, Urgenda, de Zeester en IJmond IJzersterk.
Daarnaast organiseren we in juli 2023 voor de eerdergenoemde onderwerpen, technologie, gezondheid en participatie, drie gesprekken met stakeholders, één voor ieder onderwerp.
Het doel is wat ons betreft om het onderwerpen thema verder te verdiepen en om in onze beantwoording zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de binnengekomen reacties.
We nodigen per gesprek maximaal 10 personen uit. Dit is een combinatie van maatschappelijke organisaties en omwonenden. Per focusgesprek is een combinatie van onderstaande organisaties en omwonenden;
- Wijkgroep WestBeverwijk
- IJmond Ijzersterk
- Dorpsraad Wijk aan Zee
- Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland
- Stichting Maatschappij en Samenleving
- Betapartners.nl
- Zeester
De uitgenodigde bewoners zijn individuele bewoners die eerder een reactie hebben gegeven en zijn zoveel mogelijk per woonkern uitgenodigd. Daarnaast zijn er maximaal 5 medewerkers van, of namens, Tata Steel aanwezig, waarmee wij denken op een zorgvuldige wijze een verdieping in de participatie te kunnen hebben. We zijn van mening dat met een groep van maximaal 15 personen het beste verdieping in het gesprek kan plaatsvinden. Er hebben zich ook enkele belanghebbenden gemeld die niet in onze initiële selectie opgenomen waren, maar wel graag deel willen nemen. Met hen hebben we individueel contact en streven we er uiteraard naar hen zoveel mogelijk te betrekken.
De bevindingen uit deze gesprekken gaan nog mee in de nog volgende stappen, zoals de beantwoording van de reacties uit de eerste participatiefase, en Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Deze volgende fase kost meer tijd dan aanvankelijk gepland. Het lijkt ons echter de juiste manier om zorgvuldig opvolging te geven aan de reacties uit het participatietraject. Ons doel blijft hetzelfde: realisatie van ons Groen Staal plan uiterlijk in 2030, met het tegelijkertijd sluiten van Hoogoven 7 en Kooks- en Gasfabriek 2.
In dit overzicht treft u alle vragen en reacties die bij Tata Steel zijn binnengekomen ingedeeld naar thema. Daarnaast is door Bevoegd gezag; de provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst NZKG, een overzicht opgesteld van reacties die bij hen zijn ingediend.
Hoe verder
De reacties vragen om een zorgvuldige beoordeling en het overwegen van aanpassingen in het project, de NRD (Notitie Reikwijdte Detailniveau) en de participatie. Deze reacties worden dan ook door een team van specialisten beoordeeld waarna de antwoorden teruggekoppeld worden aan de indieners en op deze pagina gepubliceerd. We streven ernaar dit vóór het einde van de zomer te doen. Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.
De participatie is in overleg met bevoegd gezag aan de initiatiefnemer (Tata Steel) gelaten, weliswaar onder toezicht van het bevoegd gezag, de provincie Noord-Holland. Als u vragen heeft over het huidige proces of ander type vragen kunt u deze stellen aan Tata Steel via omgevingsnieuws@tatasteeleurope.com of aan de Provincie Noord Holland via programma.tatasteel@noord-holland.nl.
Documenten
Notitie Voornemen Heracless–Groen Staal: Deze notitie beschrijft wat het voornemen van het project Heracless-Groen Staal precies inhoudt, waarom het project belangrijk is en wat de benodigde procedures zijn.
Heracless Groen Staal participatieplan: In het participatieplan staat hoe Tata Steel omgeving en belanghebbenden wil betrekken bij het project Heracless- Groen Staal.