Tata Steel is van oudsher een sociaal bedrijf. Onze maatschappelijke betrokkenheid is diep verankerd in de omgeving. Maar ons sociale hart zie je ook terug op de werkvloer. Werknemers zijn trots om hier te werken en voelen een sterke verbondenheid met elkaar. We hebben sinds jaar en dag een sociaal beleid en sinds 1938 een eigen Pensioenfonds.
Bij Tata Steel zorgen we met elkaar voor elkaar. Om die reden werd in 1926 onze eigen stichting, het Wenckebachfonds, opgericht. Elke medewerker levert hier maandelijks een kleine bijdrage aan. Collega’s of oud-collega’s kunnen op aanvraag gebruikmaken van aanvullende of overbruggende bijstand vanuit het Wenckebachfonds wanneer nodig. Dat kan het geval zijn bij ernstige ziekten of ongevallen of voor overige bijzondere situaties waarbij hulp noodzakelijk is. Het Wenckebachfonds kenmerkt onze onderlinge verbondenheid.


Aan dat sociale hart draagt Tata Steel actief bij. We streven naar een positieve, veilige werkomgeving waar culturele diversiteit en inclusiviteit voorop staan. We willen dat iedereen zich erkend voelt en zichzelf kan zijn, ongeacht geslacht, leeftijd, geloofsovertuiging, etnisch-culturele achtergrond, fysieke beperking, huidskleur of seksuele oriëntatie. Dat is gewoon sociaal en eerlijk. En dat niet alleen. Diversiteit is ook van strategisch belang want met een diverse organisatie presteren we beter, zijn we innovatiever én aantrekkelijker om voor te werken.
Bij Tata Steel in IJmuiden hebben we een programma voor diversiteit en inclusie opgesteld. Het programma stelt voor de komende jaren de volgende hoofddoelen:
- Een inclusief werkklimaat (in 2022: 96%, doel in 2027: 99%)
- Culturele diversiteit (in 2022: 15%, doel in 2027: 25%)
- Meer vrouwen in mbo-technische functies (in 2022: 2,5%, doel in 2027: 5%)
- Meer vrouwen in besluitvormende functies (in 2022: 17%, doel in 2027: 30%



