Hier is ruim 300 miljoen euro naartoe gegaan
Op het terrein van Tata Steel (ongeveer 750 hectare) in IJmuiden staan tientallen fabrieken en installaties zoals de Hoogovens, de Oxystaalfabriek, de Warmbandwalserij en de Kooks- en Gasfabrieken. Deze fabrieken werken allemaal met elkaar samen. Bij de een maken we pellets, bij de ander ruwijzer en weer verderop staal. Dat gaat gepaard met verschillende soorten emissie.
Om de overlast voor onze buren zoveel mogelijk te verminderen, hebben we die onderdelen in kaart gebracht, onderzocht en maatregelen ontwikkeld. Nu, vijf jaar later, zijn de meesten opgeleverd en kunnen we gaan meten of ze ook het effect hebben dat we voor ogen hadden. Daar bestaan meetprogramma’s voor.
Om de betrouwbaarheid te vergroten, werken we volgens erkende meetmethodes en met onafhankelijke partijen, de zogenaamde geaccrediteerde meetbureaus. Sommige metingen zijn behoorlijk complex en dan kan het even duren voor de resultaten bekend zijn. Die processen kunnen we helaas niet versnellen, maar we kunnen je wel alvast vertellen wat we allemaal hebben gedaan.
Actuele maatregelen
-
28 November 2024
Uitstoot
Om ook stikstofoxiden (NOx) uit het rookgas van de Pelletfabriek te kunnen halen, bouwen we op dit moment een DeNOx-installatie. En net als bij de grootste stofzuiger van Nederland, is
-
07 October 2024
Groen
-
20 September 2024
Roadmap
-
20 September 2024
Roadmap
Dit hebben we gedaan om minder uit te stoten
Stofzuiger
Bij de productie van pellets komen rookgassen vrij. Daarin zit lood, zware metalen en stof. Om dat eruit te halen hebben we een gigantische ontstoffingsinstallatie naast de Pelletfabriek gebouwd, beter bekend als "de grootste stofzuiger van Nederland". Er zitten 6000 filterzakken in en dat zorgt ervoor dat we nu al circa 80% minder lood, zware metalen en stof uitstoten dan in 2019.
Overdekte slakkenputten
Tijdens het staalmaken ontstaat converterslak. Dat is een bijproduct dat voor verdere verwerking in slakkenputten wordt gekoeld. Tijdens dit proces stijgt warme lucht op en daarin zit stof. Om ervoor te zorgen dat dit stof niet gaat reizen, hebben we nieuwe slakkenputten in bedrijf genomen met een mobiele overkapping. Een stevig nevelgordijn zorgt ervoor dat vrijkomend stof direct weer neerslaat en dus niet langer terecht komt in de omgeving.
Onstoffingsinstallaties, afzuigkappen en luchtschermen
Bij de Hoogovens maken wij vloeibaar ruwijzer – hét kerningrediënt van staal. Dat wordt via speciale treinen naar de Staalfabriek gebracht. Om te voorkomen dat er stof vrijkomt tijdens dit proces hebben we ontstoffingsinstallaties boven de aftapgaten geplaatst. In het ovenhuis zit een afzuiginstallatie, filterhuis en leidingsysteem en beide Hoogoven hebben eind 2023 nog eens zes extra afzuigkappen gekregen plus een luchtscherm boven de goot.
Windscherm
Sinds kort staat er een enorm windscherm (van circa 1 kilometer lang en 18 meter hoog) langs onze opslagvelden. Het scherm houdt de wind tegen waardoor de wind minder vat krijgt op onze grondstoffen en deze minder snel verwaaien. Dat betekent dus ook: minder stofneerslag in Wijk aan Zee.
Nathouden en overkappen
Bij het verplaatsen van sinter, pellets en kooks naar de bunkers van de Hoogovens kan stof vrijkomen. Deze grondstoffen zijn namelijk warm en droog. Daarom houden we ze nat tijdens het transport. We willen de bunkers, transportbanden en aanvoerroutes nog verder verbeteren. Daar wordt aan gewerkt.
Bandenwassers, sproeiers en overstortplekken
Bij de grondstoffenlogistiek hebben we bandenwassers geplaatst, overstortplekken (waar grondstoffen van de ene op de andere transportband vallen) vernieuwd, waterleidingen en (banden)sproeiers verbeterd en extra milieucamera’s neergezet zodat we er sneller bij kunnen zijn.
Afzuiginstallaties
Bij de Staalfabriek waar vloeibaar ruwijzer wordt omgezet in staal, komen rookgassen vrij. Die worden afgezogen door drie afzuiginstallaties. De laatste afzuiginstallatie is eind 2023 dwars door het dak gebouwd terwijl de fabriek nog volop in bedrijf was en richt zich specifiek op onze dakemissie.
Elektrofilterinstallaties
Om staal te kunnen maken, heb je sinter nodig. Dat wordt gemaakt van ijzererts, cokes en kalksteen. Om kwalitatief goede sinter te maken met zo min mogelijk uitstoot van grof stof hebben we twee elektrofilterinstallaties neergezet, waarvan een hele grote: 15 meter breed is, 30 meter lang en 30 meter hoog.
Overdekken en asfalteren
ROZA-slak is een bijproduct van het ontzwavelingsproces tijdens de ijzerproductie. Het bestaat uit koolstof, ijzeroxide en ontzwavelingsmineralen. Om te voorkomen dat deze stoffen bij onze buren terechtkomen hebben we een hal gebouwd waar we ROZA-slak verwerken. Onze twee ruwijzerontzwavelingsinstallaties hebben nu platte bakken in plaats van pannen die – ook overdekt - naar het verwerkingsterrein worden gebracht. Ook het kiepen en koelen gebeurt tegenwoordig binnenshuis. Daarnaast hebben we delen van het omliggende terrein geasfalteerd waardoor het stof minder opwaait als er bijvoorbeeld een vrachtwagen langsrijdt.