Onze productieprocessen worden steeds duurzamer. Belangrijk, want duurzaam gemaakt staal is nodig, nu en in de toekomst. Zo is staal voor de energietransitie onmisbaar. Bijvoorbeeld voor zonneparken, batterijen voor elektrische auto’s en het maken van lichtere en duurzamere producten.
De vraag naar staal blijft. Daarom willen wij dat op een zo verantwoorde en duurzame manier maken. Met oog voor de omgeving en het milieu. Niet alleen tijdens de staalproductie, maar ook in de logistiek, bij het inkopen van grondstoffen en ontwikkelen van nieuwe producten. Onderzoek, innovatie en het samenwerken met kennisinstituten, zoals universiteiten, zijn daar onderdeel van. We maken onze processen efficiënter, verminderen de uitstoot en het energieverbruik ėn verhogen het hergebruik van grondstoffen en restproducten.
We werken samen aan een schone, groene en circulaire staalproductie.
CO2 is een broeikasgas. Bij teveel broeikasgassen in de atmosfeer, wordt de temperatuur op aarde te hoog. Met alle gevolgen van dien. CO2 komt onder andere vrij door de verbranding van steenkool. Wij voelen ons verantwoordelijk voor die uitstoot, want wij maken nu nog staal met kolen.
Dat verandert vanaf 2030. Dan gooien we het hart van ons productieproces volledig om. De iconische hoogovens verdwijnen en maken plaats voor schonere installaties die geen kolen meer nodig hebben. We verwachten daarmee in 2030 de CO2-uitstoot met 40% te verminderen. Ons doel is om in 2045 volledig CO2-neutraal staal te produceren.
Wat doen we tot 2030 om de processen schoner te maken? Het antwoord is een heleboel. Zo hebben we meer dan 30 maatregelen die de uitstoot van bijvoorbeeld PAK-stoffen en stikstof verminderen. We leveren nog een paar grote installaties op, zoals DeNOx-installatie die stikstofoxide bij de Pelletfabriek afbreekt met behulp van ozon.
Ook op onze andere Europese locaties werken wij hard aan duurzaamheid. Onze vestigingen in zowel Nederland als bijvoorbeeld Frankrijk en Finland wisselen kennis uit en zetten nieuwe technologie in om uiteindelijk CO2-neutraal te worden.
Een aantal van onze locaties zijn dan ook al CO2-neutraal, waaronder Halmstad (Zweden), Naantali (Finland), Gelsenkirschen (Duitsland) en Maastricht. Het gaat dan over CO2-neutraal op Scope 1 & 2. Klik op de link voor meer uitleg over de scopes.
Meer weten?