Wij gaan voor schoon, groen en circulair staal. Staal dat zo duurzaam mogelijk gemaakt wordt. In het kort noemen we dat groen staal. Het is staal waarmee we de toekomst vormgeven. Staal dat onder andere wordt gebruikt voor zonneparken, windturbines en batterijen voor elektrische auto's.
Wat is groen staal?
- Staal dat CO2-neutraal gemaakt wordt. In 2030 doen we dat met 40% minder CO2-uitstoot. En in 2045 zijn wij een CO2-neutrale staalproducent.
- Met focus op de directe leefomgeving. Diverse maatregelen zorgen voor vermindering van impact op de omgeving.
- Verhogen van circulariteit. We gaan meer staal hergebruiken, waardoor we duurzamer kunnen produceren. Vanaf 2030 gaan we de inzet van schroot verhogen van 17% naar 30%.
Groen
Vanaf 2030 stoten we jaarlijks vijf miljoen ton minder CO2 uit. Daarvoor stappen we van kolen over op aardgas en later op waterstof (zodra in voldoende mate beschikbaar). Daarmee verminderen we onze CO2-uitstoot met 40% en dragen serieus bij aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen. Met deze vermindering compenseren we de CO2-voetafdruk van 385.000 Nederlanders per jaar.
Schoon
De uitstoot en verwaaiing van fijn stof wordt drastisch minder. Zo willen we, naast bestaande maatregelen, een groot deel van onze grondstoffen overkappen. Het gaat daarbij om grondstoffen die nog nodig zijn voor het maken van groen staal. Daarnaast werken we al hard aan het verlagen van de uitstoot van stikstofoxiden. Onder andere door de grootste DeNOx-installatie van het land. Deze wordt gekoppeld aan de Pelletfabriek en zorgt dat de uitstoot van NOx bij die fabriek met ongeveer 80% zal verminderen.
Circulair
We verhogen onze inzet van schroot van 17% naar zo’n 30% vanaf 2030. Dat komt overeen met 65 miljard blikjes, waar per blikje 13 gram staal in zit. En dat is weer circa 25 jaar aan blikjes die we gaan recyclen en nieuw op de markt brengen. Omdat we meer recyclen, hebben we ook minder primaire grondstoffen nodig. Minder gebruiken betekent ook minder voorbewerken. En dat zorgt ervoor dat we ook schoner kunnen produceren.
Onze huidige manier van staal maken doen we met de hoogoventechnologie. Daarbij gebruiken we kolen. Bij het stoken van kolen komt veel CO2 vrij.
We stappen daarom van kolen over op duurzamere energiebronnen en verlagen daarmee onze CO2-uitstoot enorm.
Onze opgebouwde kennis en nieuwe technologieën zorgen dat we staal op een schonere manier kunnen gaan maken.
Zo bouwen we twee moderne installaties: een DRI-fabriek en een elektrische oven. Deze vervangen de processen van een traditionele hoogoven.
In 2030 willen wij de eerste nieuwe fabrieken bedrijf in hebben. Dan sluiten we Hoogoven 7 en Kooks- en Gasfabriek 2.
Dat we groen staal gaan maken is wellicht de grootste industriële transitie in Nederland de komende jaren. We vervangen onze hoogovens - het hart van ons bedrijf - door nieuwe installaties. Deze moeten allemaal op maat ontworpen en doorberekend worden. Bijvoorbeeld hoe we de installaties op de juiste manier aansluiten op de bestaande fabrieken en infrastructuur. Het terrein maken we bouwklaar, wegen en sporen worden verlegd en gebouwen gesloopt. En we hebben vergunningen nodig voor deze transitie. Dit alles kost tijd.
Er wordt nu al hard aan gewerkt om dit alles voor 2030 te realiseren. Wij blijven ondertussen in gesprek met klanten, leveranciers en lokale- regionale en landelijke overheden. En daarnaast ook met omwonenden en andere belanghebbenden in de directe omgeving.