We stappen van kolen af en nemen afscheid van onze hoogovens. Dit betekent de grootste verandering in de geschiedenis van ons bedrijf. Daardoor k we onze CO2-uitstoot grootschalig verminderen. Dat gaan wij doen met de Direct Reduced Iron technologie (DRI). Deze technologie bewijst zich al sinds 1960, vooral in landen waar aardgas goedkoop is. Wij starten onze DRI-fabriek eerst op met aardgas en gaan (groene) waterstof gebruiken, zodra dit voldoende voorradig is.
Lees ook: Tata Steel en ECOLOG werken samen aan vloeibare waterstof en CO2-corridor Noorwegen - Amsterdam
Voor goede kwaliteit staal, moet zuurstof uit ijzererts gehaald worden. Dit wordt ook wel reduceren genoemd. Wij doen dat nu nog met kolen in onze hoogovens. Maar daar komt veel CO2 bij vrij. Daarom vervangen we de hoogovens door de DRI-technologie. Deze technologie heeft geen kolen nodig, maar gebruikt waterstof of aardgas (of een combinatie) voor de reductie. Daar komt veel minder CO2 bij vrij.
Het reduceren bij een DRI-fabriek gebeurt in een schachtoven bij een relatief lage temperatuur (ongeveer 1.000°C). Nadat het zuurstof van het ijzererts gescheiden is (reductie), wordt deze in een elektrische oven tot vloeibaar ruwijzer verwerkt. Het ruwijzer wordt met torpedo’s over een nieuwe spoorlijn naar de Staalfabriek gebracht. Wij behandelen de restgassen in een gasverhitter en CO2-verwijderingsinstallatie. Daarmee kunnen wij deze hergebruiken in het productieproces.
- CO2-uitstoot
Bij gebruik van groene elektriciteit en waterstof, is de CO2-uitstoot van het primaire staalproces fors lager dan bij het hoogovenproces.
- Waterstof
Door kolen te vervangen door (groene) waterstof, betekent dit ook een verbetering van de directe leefomgeving.
- Schroot
Wij kunnen veel meer schroot gebruiken, waardoor wij op een circulairdere manier staal gaan maken.