Onze economie verkeert in zwaar weer.
De vraag naar Europese auto’s keldert, waardoor grote merken hun fabrieken sluiten of de productie fors verlagen. Ondertussen verkopen Chinese bedrijven op grote schaal auto’s én staal tegen prijzen die ver onder de marktwaarde liggen. Ook de handelsverdragen met andere werelddelen staan onder druk door politieke verschuivingen, denk aan Amerika. En de torenhoge energieprijzen in Nederland tasten onze positie verder aan. Kortom, de basis voor onze huidige economie is niet stabiel.
Een sterke staalindustrie kan de fundamenten van ons land verstevigen en onze economische veerkracht, zowel nu als in de toekomst, vergroten. Zo zit dat.
Eerst een ode aan het materiaal staal.
Want staal draagt bij aan een duurzamere maatschappij. Het is oneindig te recyclen, zonder dat de kwaliteit minder wordt. Iets waar plastic en karton niet aan kunnen tippen. Wist je dat 85% van staal opnieuw wordt gebruikt? Bovendien is staal zo sterk en veelzijdig dat het in talloze toepassingen wordt ingezet. Het is dan ook de basis van veel innovaties, zoals de Hyperloop en elektrische auto's.
En ons staal is van hoogwaardige kwaliteit, waardoor het ontzettend lang meegaat. Daarom zijn we wereldwijd een van de weinige leveranciers van staal voor batterijen.
1 Kilo staal per dag
In Nederland verbruikt iedere persoon gemiddeld 1 kilo staal per dag, wat gelijkstaat aan de hoeveelheid staal die Tata Steel hier jaarlijks produceert. Dit betekent dat Nederland zelfvoorzienend is op dat gebied en niet afhankelijk hoeft te zijn van andere landen. Dit is een belangrijke troef, vooral in tijden van wereldwijde politieke onzekerheid.
Het was dan ook de reden waarom de Nederlandse Hoogovens (nu Tata Steel Nederland) na de Eerste Wereldoorlog werd opgericht. Die waarde van onafhankelijkheid werd ook pijnlijk duidelijk tijdens de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. We moeten onze eigen broek kunnen op te houden.
En dat niet alleen.
Tata Steel levert nu al een behoorlijk bijdrage aan de Nederlandse economie met een percentage van 0,5 van het totale bruto binnenlands product. En dit stijgt in 2037 met 59% naar zo'n € 6,9 miljard. Dit heeft alles te maken met onze overstap naar een duurzamere manier van staal maken.
Die investering zorgt voor minder uitstoot en meer werkgelegenheid. We werken daarbij zoveel mogelijk met lokale leveranciers.
Minder kolen betekent minder uitstoot.
Ons huidige staalproces is nog sterk afhankelijk van kolen. En bij het verbranden van kolen komt er veel CO2 vrij. Maar door staal op een compleet nieuwe manier te maken, kunnen we in 2030 de uitstoot al met 40% verminderen. Voor Nederland betekent dit dat bijna een kwart van de industriële klimaatdoelen wordt gehaald. En in 2045 willen we zelfs volledig klimaatneutraal zijn. Een veelbelovend vooruitzicht!
En hoe zit het met de energietransitie in Nederland?
Als we van kolen afstappen, neemt onze vraag naar duurzame energie flink toe. Dit biedt energieaanbieders de zekerheid om verder te investeren, bijvoorbeeld in windparken op zee. Zo worden we een belangrijke aanjager van de Nederlandse energietransitie. Ons terrein bij de kust en het Noordzeekanaal vormt daarbij het ideale knooppunt waar alles samenkomt: wind, waterstof en groene elektriciteit.
Al meer dan 100 jaar maken we staal in de IJmond.
Dit komt onder andere door onze enorme innovatiekracht. Op dit moment werken honderden onderzoekers aan het verduurzamen van onze processen en het ontwikkelen van nieuwe producten en toepassingen. Futuristische toepassingen, zoals de hyperloop. We doen dit onder andere met universiteiten en onderzoeksinstituten. En onze eigen academy zorgt dat onze medewerkers het groene staal in de toekomst kunnen maken.