Uitstoot

Het is een veelgehoorde vraag: als de transitie naar schoner staal voor 2030 staat gepland, hebben we dan nog vijf jaar met deze uitstoot te maken?
Het antwoord is ‘nee’. De uitstoot van ons bedrijf is afgenomen en blijft de komende jaren nog verder dalen.
Om de overlast voor de omgeving te verminderen hebben we meer dan 30 maatregelen genomen. De meeste zijn inmiddels opgeleverd. Denk aan de grootste stofzuiger van Nederland: een ontstoffingsinstallatie zo groot als een flatgebouw.
Momenteel werken we nog aan de DeNOx-installatie (haalt stikstofoxide uit de productiegassen) en de nieuwe waterzuiveringsinstallatie.
Lees hoe de uitstoot van fijn stof, PAK-stoffen, lood en stikstof is afgenomen.
Ons Groen Staal plan gaat vooral over hoe we minder CO2 kunnen uitstoten. Dat is niet alleen relevant voor de mensen die in onze directe omgeving wonen, maar voor de hele wereld.


Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat onze maatregelen tastbare resultaten opleveren. Op deze pagina lees je meer over onze uitstoot en de luchtkwaliteit in de IJmond. We zoomen specifiek in op polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), fijn stof, lood en stikstof. In de afgelopen vier jaar is onze PAKs-uitstoot bijvoorbeeld afgenomen. En de uitstoot van vrijwel alle te meten stoffen neemt al jaren af. Bekijk de afname van de uitstoot van fijn stof, PAK-stoffen, lood en stikstof.
De geuruitstoot is bij bepaalde fabrieken meer dan gehalveerd. Dát zijn feiten. Het overzicht van de tastbare, harde resultaten in de afname van onze uitstoot, laat zien dat wij onze verantwoordelijkheid oppakken en onze beloftes nakomen. We leveren inspanningen die regelmatig boven de wettelijke taak uitgaan en investeren honderden miljoenen in de vernieuwing van ons bedrijf en in de vermindering van uitstoot.
De ongerustheid van de omwonenden om hun gezondheid verdient aparte aandacht. Volgens het RIVM maakt ongeveer een derde van de inwoners in de IJmond zich zorgen over hun gezondheid als gevolg van Tata Steel (Tussentijdse resultaten Gezondheidsonderzoek in de IJmond | RIVM). Die zorg nemen we zeer serieus en begrijpen we ook. Dat is geen loze kreet, want die omwonenden, dat zijn wij ook zelf. Dat we kunnen leren en dat er zaken beter kunnen en moeten, vinden wij ook. We staan voor een enorme klus. Onze ambities zijn hoog. Tegelijkertijd werken wij keihard met 9.000 staalwerkers aan een toekomst voor groen staal in een schone omgeving.

NL - Groen Staal Plan

Wij gaan voor groen, schoon en circulair staal. Staal dat gemaakt wordt om de toekomst mee vorm te geven.
NL - Duurzaamheid - Maatregelen

Tata Steel heeft de afgelopen jaren meer dan 300 miljoen euro geïnvesteerd in het verminderen voor overlast in de omgeving.
NL - Groen Staal Plan

Wij gaan voor groen, schoon en circulair staal. Staal dat gemaakt wordt om de toekomst mee vorm te geven.
NL - Duurzaamheid - Maatregelen

Tata Steel heeft de afgelopen jaren meer dan 300 miljoen euro geïnvesteerd in het verminderen voor overlast in de omgeving.
NL - Projecten - Roadmap - Pelletfabriek: Ontstoffingsinstallatie L3
Tata Steel bouwt een grote ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek. Lees over de voortgang van de bouw en hoe de deze ontstoffingsinstallatie onze uitstoot vermindert.
NL - Staal - L2 Documentaire

De documentaire STAAL gaat over wereldproblematiek op de vierkante kilometer. Een streekvertelling over het samenleven met zware industrie als buren.
NL - Toegevoegde waarde van Tata Steel in Nederland

De impact van de transitie van Tata Steel naar een schoon, groen en circulair staalbedrijf op de Nederlandse economie en maatschappij
NL - Green Teams - L1

De toekomst van duurzaamheid ligt in de handen van de jongere generaties. En bij Tata Steel Nederland zijn we daar al volop mee bezig.
NL - Gedragscode L0
Bij TSN willen we de manier waarop mensen in de hele wereld werken, leven en bewegen, verbeteren met ons duurzame staal.
NL - Circulair staal maken

Staal is het ultieme circulaire materiaal. We kunnen het oneindig hergebruiken en recyclen. Hoe meer staal we recyclen, des te duurzamer wordt ons productieproces.
Energie besparen voor minder uitstoot

Elke besparing aan energie vermindert de CO2-uitstoot.
L2 - Stofzuiger - omgeving
Bij Tata Steel staat de grootste stofzuiger van Nederland. Met de kracht van 20.000 stofzuigers, filtert deze ontstoffingsinstallatie stof en zware metalen uit het fabrieksproces.
L1 - Stofzuiger

Bij Tata Steel staat de grootste stofzuiger van Nederland, met de kracht van 20.000 stofzuigers.
Vergunningen (participatie)
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Participatie is een belangrijke pijler onder deze wet.
NL - Roadmap Plus

Roadmap Plus is een pakket maatregelen met concrete doelstellingen om uitstoot aan te pakken.
NL - Projecten - Roadmap - Staalfabriek: tertiaire afzuiging L3

Tata Steel werkt aan een extra afzuiginstallatie bij de staalfabriek. Deze installatie draagt bij aan een vermindering van uitstoot en neerslag van stof en zware metalen.
NL - Over ons - Werken bij - L3 Arbeidsvoorwaarden

Werken bij Tata Steel betekent dat je kunt genieten van royale arbeidsvoorwaarden. In onze eigen bedrijfs-cao zijn contracten, salaris en vergoedingen goed geregeld.
Drie manieren hoe Tata Steel duurzaam innoveert in de staalindustrie
Ontdek hoe groen staal helpt om een duurzame toekomst te creëren. Lees over onze innovaties in staalrecycling, slakhergebruik en samenwerking met klanten en partners.
NL - Uitstoot - PAK's (L3)

We hebben verschillende maatregelen genomen waardoor de uitstoot van PAK's is verminderd.
Hoogovens: nieuw type afzuigkappen

Lees hoe Tata Steel de stofuitstoot bij de Hoogovens vermindert met extra afzuigkappen en luchtschermen. Ontdek hoe deze maatregelen de luchtkwaliteit in de omgeving verbeteren.
NL - onze betrokkenheid - contact met de omgeving L2

We vinden een goede relatie met de omgeving belangrijk. Daarom hebben we verschillende initiatieven om in gesprek te gaan met omwonenden en andere belanghebbenden.
NL - hoe maken we staal - proces - fabrieken - L4 modernisering Hoogoven 6

Onze Hoogoven 6 ondergaat op dit moment een groot reparatie- en moderniseringsprogramma. We bereiden de Hoogoven voor op de toekomst.
NL - Maatschappelijke betrokkenheid - L2 - Burentafels

We zijn regelmatig in gesprek met onze buren. Dan bespreken we onder andere hun ervaringen, onze maatregelen en de toekomstplannen.
NL - milieu en leefomgeving - uitstoot en luchtkwaliteit - Begrippenlijst

Uitstoot en luchtkwaliteit is een complex onderwerp. De begrippenlijst schept mogelijk helderheid in enkele nuances.
NL - milieu en leefomgeving - uitstoot en luchtkwaliteit - meten stofneerslag L3

We meten stofneerslag in de regio met geavanceerde technieken. We blijven werken aan verdere vermindering.
NL - Duurzaamheid - L2 Lood

De afgelopen tien jaar is de uitstoot van lood met 95% afgenomen. We blijven verder verminderen.
NL - milieu en leefomgeving - uitstoot en luchtkwaliteit - afname fijn stof L3

Fijn stof (PM10 en PM2.5) bestaat uit kleine deeltjes die je kunt inademen. Als gevolg van onze maatregelen stoten wij minder PM10 uit.
NL - Groen staal en duurzaamheid - participatie L2

Heracless-Groen Staal is wellicht de grootste industriële transitie in Nederland in de 21e eeuw.
NL - Hoe maken we staal? - L3 Data Driven Steel

Digitale transformatie binnen Tata Steel Nederland om data gedreven groen staal te maken
NL - Duurzaamheid - Maatregelen

Tata Steel heeft de afgelopen jaren meer dan 300 miljoen euro geïnvesteerd in het verminderen voor overlast in de omgeving.
NL - Over Tata Steel - Geschiedenis - Tijdslijn

Van Hoogovens 1 (1924) naar Corus (1999) en Tata Steel (2007 - nu): de geschiedenis van het bedrijf in een tijdslijn.
Draft NL - Staal en wonen

Staal is een essentieel onderdeel van onze woningen. Het maakt het mogelijk om veilige huizen te ontwikkelen.
Draft NL - Belang van Staal

Staal is overal. Het houdt ons veilig en comfortabel, en biedt ons de vrijheid om te gaan waar we willen. In Nederland gebruiken we gemiddeld 1 kilo staal per persoon per dag.
Draft NL - staal & mobiliteit

Staal is onmisbaar in auto's en in andere vormen van vervoer, zoals de trein. Het vormt de basis voor de auto, houdt reizigers veilig en zorgt voor de aandrijving.
NL - Contact - Leveranciers

Alle informatie voor leveranciers van Tata Steel. Hoe word je leverancier en welke voorwaarden en voorschriften zijn van toepassing?
NL Meten - eMJV

Het e-MJV is een webapplicatie waarmee Tata Steel de rapportage over industriële emissies opstelt en indient.
NL - Over Tata Steel - Belang van Tata STeel

Een gezonde staalindustrie kan de fundamenten van ons land verstevigen en onze economische veerkracht, zowel nu als in de toekomst, vergroten. Zo zit dat.
NL - Projecten - Pelletfabriek: DeNOx-installatie L3

Tata Steel bouwt een grote DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek om stikstofoxiden uit rookgas te halen.
NL - Staal maken - Staalslak

Staalslak is een bijproduct van de staalproductie. Het ontstaat bij de omzetting van ruwijzer naar staal.
NL - Tata Steel IJmuiden - Verkeer

Binnen Tata Steel IJmuiden hebben wij regels opgesteld voor het "veilig rijden". Bekijk alle reglementen hier.
L1 - Landingpage Dit Doet Tata Steel
Bij Tata Steel staat de grootste stofzuiger van Nederland. Met de kracht van 20.000 stofzuigers, filtert deze ontstoffingsinstallatie stof en zware metalen uit het fabrieksproces.
NL - Over Tata Steel - Visie en waarden

Werken bij Tata Steel betekent dat je kunt genieten van royale arbeidsvoorwaarden. In onze eigen bedrijfs-cao zijn contracten, salaris en vergoedingen goed geregeld.
NL - Veiligheid - Spring Back
Risico's en veiligheidsvereisten voor het omgaan met terugverende spoelen.
NL -Markten- L2 Construction

Staal wordt gebruikt in verschillende vormen, zoals buizen, platen en profielen en panelen. We produceren een groot assortiment aan (voorgelakte) stalen producten voor de constructiesector
NL - Duurzaamheid - Zeremis Carbon Lite

Zeremis® Carbon Lite is een op certificaten gebaseerde oplossing waarmee u de CO2e-intensiteit van staal tot 90% kunt reduceren
Maatregelen tegen scope 3 uitstoot

Onder scope 3 valt de indirecte uitstoot van activiteiten door bijvoorbeeld leveranciers, klanten en investeerders: 30% van de totale CO2-uitstoot van Tata Steel Nederland.
Direct Sheet Plant: energiebesparing door efficiëntere Rough Scale Beaker

We zetten vol in op energiebesparing. Bijvoorbeeld bij de Direct Sheet Plant, onze gietwals.
NL - Duurzaamheid - CO2-reductie in de hele keten

Staal maken gaat gepaard met veel CO2-uitstoot, met name door het gebruik van kolen. Dat moet anders, ook bij ons.
NL - Groen staal en duurzaamheid - L2 CO2-neutraal staal - Cloned

Wij gaan voor groen, schoon en circulair staal. Staal dat gemaakt wordt om de toekomst mee vorm te geven.
NL - Kooks- en Gasfabriek

In een kooksfabriek of cokesfabriek wordt door middel van droge destillatie van steenkolen cokes geproduceerd.
NL - Over Tata Steel - L2 Diversiteit & Inclusie

Bij Tata Steel hechten we veel waarde aan diversiteit en inclusie.
NL - Tata Steel IJmuiden - Toegang

Op deze pagina vindt u informatie over het verkrijgen van een toegangspas, veiligheidsvoorschriften en verkeersregels voor Tata Steel IJmuiden.
Maatregel: windscherm

Met het windscherm wil Tata Steel stofverspreiding vanaf het terrein zoveel mogelijk tegengaan.
NL - Milieu en Leefomgeving - L2 Monitoren & meten

Deze pagina beschrijft hoe we verschillende stoffen meten en welke technieken we hiervoor gebruiken.
NL - Over Ons - L3 Tubes

Bij Tata Steel Tubes produceren we buizen en kokerprofielen die uitblinken in oppervlaktekwaliteit en nauwe toleranties, vanuit productielocaties in Oosterhout, Maastricht en Zwijndrecht.
NL - Over ons - L2 Bedrijfsonderdelen

Tata Steel Nederland bestaat uit twee Business Units: Tata Steel IJmuiden & Tata Steel Downstream Europe. IJmuiden is puur voor productie.
NL - Over ons - L2 Opleidingen academy

De Academy van Tata Steel verzorgt trainingen en beroepsopleidingen. Zo zorgen wij ervoor dat iedereen het werk goed en veilig kan doen; samen maken wij het staal van morgen.
NL - Over ons - L2 Onze mensen

Met ruim 9000 collega’s is Tata Steel 24 uur per dag bezig om hoogwaardig staal te produceren en de transitie naar groen staal in te zetten. Maak kennis met een onze collega’s.
NL - Over ons - L2 Werken bij

Tata Steel heeft talenten nodig in onder andere de techniek, IT, productie en logistiek. Aanpakkers zoals jij die juist nú het lef hebben om te kiezen voor Tata Steel.
NL - Groen staal - L3 Nieuwe technologieën

Ons doel is om staal te produceren op een schonere manier. Dat doen we met nieuwe installaties, zoals de Direct Reduced Iron fabriek (DRI) en een elektrische oven (EAF).
NL - Kracht van staal

In ‘De Kracht van Staal’ onderzoeken wij de rol van staal in ons dagelijks leven en vertellen experts over hoe staal kan bijdragen aan een duurzame toekomst.
NL - Groen Staal Plan

Wij gaan voor groen, schoon en circulair staal. Staal dat gemaakt wordt om de toekomst mee vorm te geven.
NL - Milieu en leefomgeving - L2 Wat zie ik?

Wil je meer weten over wat er in de omgeving zichtbaar kan zijn vanaf het Tata Steel terrein?
NL - Groen staal en duurzaamheid - L1

De vraag naar staal blijft. Daarom is het belangrijk dat wij staal op een verantwoorde en duurzame manier maken.
NL - Milieu en leefomgeving - L3 Maatregelen geluid

Lees op deze pagina meer over de maatregelen die we nemen om geluiden door bedrijfsactiviteiten verder te verminderen.
NL - Milieu en leefomgeving - L2 Stof

We nemen maatregelen om de uitstoot van stof en zware metalen verder terug te dringen.
NL - Milieu en leefomgeving - L2 Roadmap Plus in kaart (3D)

Bekijk de maatregelen van ons Roadmap Plus programma op deze interactieve kaart
NL - Duurzaamheid - Schoon

Wij brengen onze uitstoot van geur, stof en geluid namelijk op verschillende manieren omlaag. IJmond verdient een schone, gezonde leefomgeving.
NL- Over Ons - L2 Bestuur

Hier worden de leden van Board of Management en Raad van Commissarissen van Tata Steel Nederland weergegeven.
NL - Milieu en leefomgeving - L2 Geluid
We nemen verschillende maatregelen om geluiden afkomstig van het bedrijfsterrein te verminderen.
NL- Milieu en Leefomgeving - L2 Geur

We nemen verschillende maatregelen om de uitstoot van van geur verder te verminderen.
NL- Zeer Zorgwekkende Stoffen
Tata Steel is gestart om de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) vanaf de site in IJmuiden verder te verminderen en daarmee de impact op de omgeving fors te verkleinen.
NL - Nieuws L1

Tata Steel is voortdurend in beweging. Benieuwd naar het laatste nieuws over ons? Bekijk onze pagina met nieuws, blogs en publicaties om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
NL - Over ons - Feiten over Tata Steel L2

We delen graag de feiten die we beschikbaar hebben over uiteenlopende onderwerpen.
NL - Contact - Aanmelden nieuwsbrief L2

We houden onze omgeving op de hoogte, onder andere met een digitale nieuwsbrief. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je in.
NL - Contact - Bezoek Tata Steel L2

Je kunt Tata Steel bezoeken. Voor omwonenden en andere geinteresseerden organiseren we regelmatig burentours over ons terrein. Schrijf je in.
NL - Contact - L1

Heb je een vraag aan Tata Steel Nederland, of zoek je om een andere reden contact? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.
NL -Veiligheid en gezondheid- L1

Tata Steel heeft beleid en onderneemt acties op vele fronten om ervoor te zorgen dat mensen veilig en gezond bij ons kunnen werken.
NL - Over ons - bedrijfsonderdelen - Tata Steel IJmuiden L3

Tata Steel IJmuiden staat aan de basis van vele economische waardeketens en levert een substantiële bijdrage aan de economische waarde in Noord-Holland en Nederland
NL - Over ons - L2 De geschiedenis van Tata Steel

Onze geschiedenis gaat terug tot januari 1924 toen de eerste Hoogoven werd ontstoken. Al snel veroveren we een positie op de wereldmarkt.
NL - Home page

Tata Steel is een van 's werelds meest geografisch gediversifieerde staalproducenten met activiteiten in 26 landen en commerciële kantoren in meer dan 35 landen
NL -Markten- L2 Engineering

Met staal dat ultrasterk is kunnen producenten het gewicht van kranen en graafmachines bijvoorbeeld verlagen, dat bespaart materiaal.
NL - Hoe maken we staal? - L2 Innovatie

Voor de continue verbetering van onze producten, en processen maken we gebruik geavanceerde, digitale technologieën.
NL - Over ons - L2 Het belang van staal

In Nederland gebruiken we 6,2 miljoen ton staal per jaar. We eten, wassen, wonen en rijden in staal. We gebruiken het overal voor. Kijk maar eens om je heen.
NL - Maatschappelijke betrokkenheid- L2 Tata - Kids of Steel ®

Tata - Kids of Steel ® evenementen zijn leuke activiteiten voor kinderen van ongeveer 8 tot 13 jaar.
NL - Maatschappelijke Betrokkenheid- L2 Onderwijs en Innovaties

Tata Steel participeert in regionale samenwerkingsverbanden op gebied van innovatie en werkgelegenheid.
NL - Maatschappelijke betrokkenheid - L1

Ons doel is om duurzame samenlevingen vorm te geven en bloeiende gemeenschappen te bevorderen door bij te dragen aan de samenleving en onze omgeving te respecteren.
NL - Over ons- L1

Tata Steel Nederland is één van Europa’s grootste staalproducenten. Wij leveren wereldwijd hoogwaardige staalproducten voor veeleisende sectoren.