Op onze website lees je hoe de uitstoot van PAK’s, fijn stof, lood en stikstof is verminderd en laten we zien hoe de luchtkwaliteit over de jaren is verbeterd. In de grafieken zie je de uitstoot voor deze stoffen van 2019 tot en met 2022 en de vervolgstappen.
In 2025 zijn de meeste Roadmap maatregelen afgerond en dan kunnen we meten of ze voldoen aan onze doelstellingen. Van een aantal zijn de resultaten al bekend, op anderen moeten we nog even wachten. Dit komt omdat het meetproces soms even tijd in beslag neemt.
De doelstelling van de Groen Staal Fase 1 wordt verwacht in 2030, en voor Groen Staal Fase 2 in 2035.
De toekomstige verwachte afnames zijn gebaseerd op de kennis die er nu is. Deze verwachte afnames kunnen pas daadwerkelijk worden getoetst nadat de maatregelen zijn genomen en metingen hebben plaatsgevonden.
De basis van de hieronder gedeelde getallen is in bijna alle gevallen het elektronisch milieujaarverslag (e-MJV), enkel PAK-totaal komt uit het zeer zorgwekkende stoffendossier. De e-MJV cijfers voor 2022 zijn zeer recent ingediend. Deze moeten nog door de omgevingsdienst worden gecontroleerd. Dat gebeurt in de loop van dit kalenderjaar. Dit is wat Tata Steel rapporteert aan uitstoot.
Schone lucht akkoord (SLA): Dit is een overeenkomst tussen het Rijk, de Provincies en een groot aantal gemeenten, gericht op samenwerking tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Doel van het SLA is gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren en er wordt gestreefd naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030. Het instrument hiervoor zijn de WHO-advieswaarden voor NO2, PM10 en PM2,5. Het SLA richt zich in eerste instantie op het behalen van de WHO-advieswaarden (2005) voor stikstofdioxide en fijnstof (PM10 & PM2,5) in 2030. Momenteel wordt onderzocht hoe de nieuwe WHO-advieswaarden (2021) bij het SLA kunnen worden betrokken.
WHO: de World Health Organization, in het Nederlands de Wereldgezondheidsorganisatie, is de gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die een sturende en coördinerende rol heeft op het gebied van gezondheid en welzijn.
WHO advieswaarde 2005: richtlijnen voor het verminderen van gezondheidseffecten als gevolg van luchtkwaliteit. SLA richt zich in eerste instantie op het behalen van de WHO-advieswaarden (2005) voor stikstofdioxide en fijnstof (PM10 & PM2,5) in 2030.
WHO advieswaarde 2021: richtlijnen voor luchtkwaliteit gebaseerd op de gezondheid. Momenteel wordt onderzocht hoe de nieuwe WHO-advieswaarden (2021) bij het SLA kunnen worden betrokken.
EU-norm: In 2008 zijn verschillende Europese richtlijnen rond luchtverontreiniging samengegaan in de richtlijn 2008/50/EG(Europese Gemeenschap). Hierin worden grens- en/of streefwaarden voorgeschreven, waar de lidstaten zich aan dienen te houden.
MTR: het Maximaal Toelaatbaar Risico is de concentratie van een stof in water, sediment, bodem of lucht waar beneden geen negatief effect is te verwachten.
Gemeten jaargemiddelde: openbare data afkomstig van het luchtmeetnet (www.luchtmeetnet.nl) wat een initiatief is van o.a. het RIVM, ministerie I&W, GGD Amsterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond.
e-MJV rapport: Elektronisch milieujaarverslag, een verslag van bedrijven over hun milieuprestaties. Het verslag wordt jaarlijks uitgebracht door de overheid. De gegevens worden, na goedkeuring door de beoordeelde instantie in verschillende Europese rapportages gebruikt.
Emissie: De emissie is de hoeveelheid verontreinigende stoffen die uit de bron komt.
Immissie: De verspreiding van stoffen door de lucht: de immissie.
Depositie: Depositie is het neerslaan van stoffen zoals ammoniak op een oppervlak. Bij oppervlak kan je hier denken aan de bodem, het wateroppervlak van een meertje maar ook de bladeren van de vegetatie.