We werken continu om de uitstoot van zware metalen zoals lood te verminderen. Sinds 2010 is onze looduitstoot met meer dan 95% afgenomen, vooral dankzij doekfilterinstallaties bij de Sinterfabriek. De hoeveelheid lood die Tata Steel in 2010 uitstootte was 29.767 kg. In 2019 werd 1.308 kg uitgestoten.
Klik op grafiek om te vergroten. Bron: Emissieregistratie, Loodverb. (als Pb)
Verdere afname looduitstoot
We verwachten dat onze uitstoot van lood nog verder daalt als resultaat van drie milieu-installaties die we eind 2023 hebben opgeleverd en in gebruik hebben genomen:
- ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek, onze grootste milieu-installatie ooit
- extra milieu-installatie bij de Staalfabriek
- extra afzuigkappen bij de Hoogovens
Klik om te vergroten
Je ziet dat de luchtkwaliteit op lood stabiel is gebleven. Het is wel goed om te zien dat de norm die ervoor staat ver boven de grafiek ligt. Dit betekent dat de concentratie lood in de omgeving veel lager is dan de luchtkwaliteitsnorm. Ongeveer een factor 50. Uiteraard is het streven altijd om de uitstoot van lood te blijven verminderen.
Bronnen en toelichting bij data
-
Het MTR is bepaald door het RIVM aan de hand van de Europese Richtlijn 2008/50/EG, welke op zijn beurt is vastgesteld door rekening te houden met de Air Quality Guidelines van de WHO. Het doel van de MTR is het ecosysteem en de mens te beschermen tegen langdurige blootstelling aan een stof.
-
De data van Duisburg-Walsum zijn bijgevoegd ter vergelijking met meetpunten in woonwijken in de nabijheid van een staalfabriek, Duisburg-Walsum ligt op ~1,5 km afstand van Thyssenkrupp. Samen met ArcelorMittal Gent zijn dit de grote geïntegreerde productielocaties voor bandstaal in Europa, samen met Tata Steel vormen zij de top 3 staalproducenten in Europa. Data Duisburg-Walsum van Umweltbundesambt, meetstation DENW034; niet duidelijk van welk meetstation data van Gent afkomstig zijn, derhalve achterwege gelaten.
-
Ter referentie zijn gemiddelde data van stadsachtergrond locaties Rotterdam toegevoegd (meetstations Rotterdam meten Lood, voor Amsterdam en Groningen geen data beschikbaar), afkomstig uit: Lucht in cijfers 2021, luchtkwaliteit in Rijnmond, DCMR Milieudienst Rijnmond.