20% minder stikstof
De uitstoot van stikstofoxiden is de afgelopen 20 jaar met circa 20% omlaag gegaan. Maar het kan altijd beter. Daarom bouwen we op dit moment een DeNOx-installatie.
Met deze installatie verwachten we de uitstoot van stikstofoxiden bij de Pelletfabriek met circa 80% te verminderen (en 30% van ons hele terrein) ten opzichte 2019.
De bouw van de DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek is in volle gang. In 2025 verwachten we 'm op te leveren.
Behalve bouwen aan de DeNOx-installatie doen we meer om minder stikstof uit te stoten.
Zo rijdt een deel van onze bedrijfsvoertuigen nu op biobrandstof, hebben we onze locomotieven verduurzaamd en gedeeltelijk vernieuwd door hybride modellen, zijn de CV-ketels in onze gebouwen aangepakt en maken we vaker gebruik van walstroom voor binnenvaartschepen waardoor hun dieselmotoren tijdens het laden en lossen uit kunnen.
Dit zorgt ervoor dat we nu al minder stikstof uitstoten, maar we maken straks echt verschil door onze transitie naar groen staal.
Stikstof rondom ons terrein ver onder grenswaarde
In de grafieken zie je de concentraties voor de stikstofoxides NO en NO2 in de omgeving. Je ziet hier ook een continu dalende trend.
De wettelijke Europese NO2 -norm voor luchtkwaliteit is 40 μg NO2 /m3 (jaargemiddelde concentratie). De advieswaarde van de WHO (Het SLA richt zich in eerste instantie op het behalen van de WHO-advieswaarden (2005) stikstofoxide in 2030) van NO2 is 10 μg/m3. De concentratie NO2 blijft op de meetpunten rondom het terrein van Tata Steel ver onder de wettelijke grenswaarde en neemt steeds verder af. De lucht in de IJmond voldoet dus ook aan de Europese NO2-normen.
We hebben een relatief beperkte afname gerealiseerd in de uitstoot van stikstof in 2022 met onze Roadmap Plus. Dit komt doordat we het grootste project – de oplevering van de DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek – in 2025 in bedrijf willen nemen. Hiermee verwachten de uitstoot van stikstofoxiden met zo'n 30% te verminderen. Een afname van de uitstoot van stikstofoxiden zal een positief effect hebben op de stikstofdepositie in de nabijgelegen Natura 2000 gebieden, en daarmee ook op de biodiversiteit, en in mindere mate op de luchtkwaliteit (NO2).
Bronnen en toelichting bij data
- Bron cijfers Rottermdam: Lucht in cijfers 2021, luchtkwaliteit in Rijnmond, DCMR Milieudienst Rijnmond /Bron cijfers Amsterdam & Groningen: www.luchtmeetnet.nl/
- De Rijp wordt door het RIVM en de GGD Amsterdam gebruikt om achtergrond waarden te bepalen. Achtergrondwaarden geven de hoeveelheid aan van de gemeten stoffen op plekken met weinig industrie of verkeer.
- De data van Duisburg-Walsum en Gent zijn bijgevoegd ter vergelijking met meetpunten in woonwijken in de nabijheid van een staalfabriek: Duisburg-Walsum ligt op ~1,5 km afstand van Thyssenkrupp, en Gent op ~1 km afstand van ArcelorMittal. Dit zijn de grote geïntegreerde productielocaties voor bandstaal in Europa, samen met Tata Steel vormen zij de top 3 staalproducenten in Europa. Data Duisburg-Walsum van Umweltbundesambt, meetstation DENW034; data Gent van Vlaamse Milieu Maatschappij, meetstation R740.
- Ter referentie zijn stadsdata van Amsterdam, Rotterdam en Groningen toegevoegd, dit zijn gemeten jaargemiddelde concentraties.
HIER VIND JE MEER INFORMATIE OVER ONZE MAATREGELEN TEGEN STIKSTOF
Hieronder lees je alles over de Roadmap Plus en de meest recente resultaten.