Klik om te vergroten
Fijn stof, ook wel PM10 genoemd, bestaat uit kleine deeltjes die je kunt inademen. Op het gebied van fijn stof zien we op dit moment ook een grote afname. Onze Roadmap Plus doelstelling is inmiddels bijna behaald. Dat komt doordat we eind 2023 enkele grote projecten hebben afgerond zoals extra milieu-installaties bij de Staalfabriek en bij de Hoogovens, en de bouw van een ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek. En ook daarna stoppen we niet. We pakken door met onder meer het Groen Staal project.
Toelichting bij data
- PM10 staat voor Particulate Matter kleiner dan 10 µm, oftewel stofdeeltjes kleiner dan 10 µm (= 10 miljoenste van een meter)
Klik om de afbeeldingen te vergroten
Wat betekent de afname in uitstoot van fijn stof voor de luchtkwaliteit?
Hierboven zie je de grafieken van de GGD Amsterdam met gegevens uit het Luchtmeetnet. Links zie je de jaargemiddelden, hierboven zie je het aantal piekdagen.
PM10
De stofuitstoot van Tata Steel draagt circa 20-25% bij aan de PM10-concentratie in de IJmond. Doordat onze stofuitstoot steeds verder afneemt, zal onze bijdrage aan de PM10-concentratie in de directe omgeving ook afnemen.
PM2.5
De PM2.5-emissies van Tata Steel dragen nauwelijks bij aan de PM2.5-concentratie in de IJmond.
Rapportage
Onze PM10 emissiereductie vind je terug in het eMJV, een jaarlijkse rapportage waarin alle grote industriële bedrijven hun emissies rapporteren. Deze cijfers zijn door bevoegd gezag gecontroleerd en goedgekeurd. Nieuwsgierig? Zo kom je er.
GGD
Als je wilt weten wat de invloed van onze emissiereductie op de luchtkwaliteit is, dan hebben we het over immissies. Dat meten we niet zelf. Daarom verwijzen we voor immissie naar de rapporten van de GGD. Dit is de meest recente: Luchtkwaliteit IJmond 2023.
Bij Provincie Noord Holland staan overigens nog meer onderzoeken die je misschien interessant vindt.
Actuele status van de luchtkwaliteit
Ook kun je via luchtmeetnet bekijken wat de actuele status is van de luchtkwaliteit op jouw locatie. Er wordt gemeten op (stikstofoxide) NO2, (stikstofmonoxide) NO, (Fijn stof) PM10, (Fijn stof) PM 2.5, roet en meer. Ook staat erbij of de gemeten waarde goed, matig, onvoldoende, slecht of zeer slecht is.
Bronnen en toelichting bij data
- Deze grafieken zijn afkomstig uit “Datarapport Luchtkwaliteit IJmond 2021”, mei 2022, uitgevoerd door de GGD Amsterdam i.o.v. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. In het rapport van 2023 heeft de GGD een ander format gebruikt. Daarin worden de meetstations individueel benoemd.
- De resultaten van de meetpunten Reyndersweg, Bosweg en Staalstraat worden niet getoetst aan de luchtkwaliteitsnormen omdat deze te dicht bij de terreingrens staan.
- PM10 staat voor Particulate Matter Kleiner dan 10 µm, oftewel stofdeeltjes kleiner dan 10 µm (= 10 miljoenste van een meter)
- Bron cijfers Rottermdam: Lucht in cijfers 2021, luchtkwaliteit in Rijnmond, DCMR Milieudienst Rijnmond /Bron cijfers Amsterdam & Groningen: www.luchtmeetnet.nl.
- De Rijp wordt door het RIVM en de GGD Amsterdam gebruikt om achtergrond waarden te bepalen. Achtergrondwaarden geven de hoeveelheid aan van de gemeten stoffen op plekken met weinig industrie of verkeer.
- De data van Duisburg-Walsum en Gent zijn bijgevoegd ter vergelijking met meetpunten in woonwijken in de nabijheid van een staalfabriek: Duisburg-Walsum ligt op ~1,5 km afstand van Thyssenkrupp, en Gent op ~1 km afstand van ArcelorMittal. Dit zijn de grote geïntegreerde productielocaties voor bandstaal in Europa, samen met Tata Steel vormen zij de top 3 staalproducenten in Europa. Data Duisburg-Walsum van Umweltbundesambt, meetstation DENW034; data Gent van Vlaamse Milieu Maatschappij, meetstations R740 & EG05.
- Ter referentie zijn stadsdata van Amsterdam, Rotterdam en Groningen toegevoegd, dit zijn gemeten jaargemiddelde concentraties.
Zoals te zien is in de grafieken uit het datarapport luchtkwaliteit IJmond daalt de PM10- en PM2.5-concentratie in de IJmond geruime tijd, ook in de rest van Nederland. Op dit moment wordt ruim voldaan aan de EU-normen voor de jaargemiddelden PM10- en PM2.5- concentratie. De roze lijn is Wijk aan Zee. Je ziet dat deze vlak bij de WHO-advieswaarde (2005) ligt (Het SLA richt zich in eerste instantie op het behalen van de WHO-advieswaarden (2005) voor fijnstof (PM10 & PM2,5) in 2030)). Hij zit ruim onder de huidige EU-norm. Door onze maatregelen uit de Roadmap Plus zal de bijdrage aan de PM10-concentratie in de IJmond verder dalen. De grafiek met aantal daggemiddelde waarden >50µg/m3 laat het aantal dagen zien met overschrijdingen van de daggemiddelde PM10 concentratie. Hieruit wordt duidelijk dat dit aantal sterk is gedaald afgelopen jaren en dat weerspiegelt zich ook in de luchtkwaliteit.
Door onze maatregelen uit de Roadmap Plus zal de bijdrage aan de PM10-concentratie in de IJmond verder dalen. Mede afhankelijk van de bijdragen van andere bronnen in de IJmond, zou het wellicht mogelijk kunnen zijn om daarmee de luchtkwaliteit op deze WHO-waarde (gemiddelde jaarconcentratie) te halen binnen de bewoonde wereld. Echter het is van belang te realiseren dat Tata Steel een geringe invloed heeft op de PM10- concentratie in de omgeving (20-25%) (berekend met gegevens uit Verspreidingsberekeningen ZZS bij Tata Steel).