In Nederland moet een bedrijf zoals het onze voor een belangrijk deel zelf metingen laten verrichten aan de eigen uitstoot. De meetfrequentie is gebaseerd op algemene regelgeving of bijvoorbeeld vanuit Europese regelgeving (BREF).
Normen waaraan we voldoen
In de vergunning of algemene regelgeving staan emissie-eisen waaraan Tata Steel moet voldoen. Zo is onze meetdienst door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd onder de ISO 17025-norm. Dat geldt ook voor onze laboratoria.
Bevoegdheid
Dit betekent dat we bevoegd zijn om zelf analyses en metingen uit te voeren. Toch laten we alsnog een groot deel van de emissiemetingen doen door externe geaccrediteerde meetbureaus.
Controle
De Omgevingsdienst controleert de meetrapporten, stelt vragen of komt bij ons terug met opmerkingen. Ook wonen de specialisten van de Omgevingsdienst een paar keer per jaar metingen bij om erop toe te zien dat ze op juiste manier worden gedaan. Ook kan het voorkomen dat externe geaccrediteerde meetbureaus metingen verrichten in opdracht van de Omgevingsdienst.
Meetplan
In overleg met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is een meetplan voor Tata Steel vastgesteld. In dit plan is per emissiebron en per stof bepaald of en hoe gemeten moet worden.
Duizenden metingen
Concreet komt dit erop neer dat het meetplan enkele honderden bronnen en tientallen emissiecomponenten beslaat, oftewel enkele duizenden metingen, waarvan sommige continue, andere discontinue en weer andere eenmalig per jaar.
(Inter)nationale normen
De meetmethode, meetfrequentie en andere meetnormen zijn conform Europese en nationale normen.
Aanpassingen
Regelmatig wordt beoordeeld of bronnen moeten worden toegevoegd aan het meetplan, bijvoorbeeld vanwege procesveranderingen. De metingen worden uitgevoerd middels genormaliseerde metingen door meetbureaus die vallen onder de Raad voor Accreditatie.
Waar vind je onze meetresultaten?
Je kunt onze meetresultaten terugvinden in het Elektronisch Milieu Jaarverslag. Het eMJV is een rapportage waarin alle grote industriële bedrijven hun emissies rapporteren.
RIVM
Jaarlijks dienen wij gegevens in over onze luchtemissies, waterlozingen en afvalstoffen bij bevoegd gezag. Deze gegevens worden eerst beoordeeld door bevoegd gezag en daarna door RIVM gepubliceerd.
Hieronder vind je een uitdraai van hun applicatie. Vanwege privacy zijn namen en contactgegevens van medewerkers bij Tata Steel en Bevoegd Gezag weggelakt.
Klik op de afbeelding hieronder om het meest recente rapport in te zien
Het e-MJV app is ingedeeld in verschillende modules.
- Algemene gegevens (pg 1): Gegevens over het bedrijf en de bevoegd gezagen
- Emissies naar lucht (pg 4):
- Kenmerken van alle emissiepunten (pg 5 – pg 112), hier zijn puntbronnen, oppervlaktebronnen (“open bronnen”), en transport (e.g. WEG440) opgenomen.
- Emissietabellen verbrandingsemissies (pg 112 – pg 134), opgenomen per installatiegroep
- Emissietabel specifieke procesemissies (pg 135 – pg 284 ), opgenomen per productieproces
- Totalen luchtemissies op bedrijfsniveau (pg 284 – pg 288)
- Emissies naar oppervlaktewater rijkswater (pg 288 – pg 292)
- Energie (pg 294 – pg 295)
- Afval (pg 295 – pg 302)
Bij verschillende modules en thema’s zijn toelichtingen ingediend, deze delen we ook:
Toelichtingen op de modules:
• Lucht (03Lu2023)
• Water (04Wa2023, 05Wa2023)
• Energie (06En2023)
• Afval (07Af2023)
Toelichtingen op Lokale Thema’s
• Geluid (08Lo2023)
• Geur (09Lo2023)
• Klachten (10Lo2023 en 11Lo2023)
• Proeven (02Al2023)
01Al 2023 – Productie_DA betreft concurrentiegevoelige informatie met o.a. productiehoeveelheden die door onze concurrenten gebruikt kunnen worden en deze sectie wordt daarom niet gedeeld.
Even geduld
De maatregelen die we eind 2023 in gebruik hebben genomen zoals de grootste stofzuiger bij de Pelletfabriek, de afzuiginstallatie bij de Staalfabriek en de 6 extra kappen bij de Hoogovens staan hier nog niet in. Net als het windscherm dat we in de zomer van 2024 hebben afgerond. Of de DeNOx-installatie die we nu aan het bouwen zijn.
Dat komt omdat we de meetdata tijdens het indienen van het e-MJV zelf ook nog niet hadden. En eigenlijk is dat ook niet zo gek want pas als een installatie een tijdje draait, kun je gaan meten, de resultaten verifiëren en laten controleren door bevoegd gezag.
Verschillende manieren van meten
Hoe snel we zijn, hangt ook af van de beschikbaarheid van externe meetbureaus en de complexiteit van de meting. Zo wordt stofemissie op een andere manier gemeten dan stofdepositie.
En ook geur en geluid wordt weer op een andere manier gemonitord. Soms is het niet mogelijk om direct bij een bron te meten. In zulke gevallen werken we met rekenmodellen. Bovendien zijn er externe factoren die de metingen kunnen beïnvloeden, zoals het weer.
Een ding is zeker: je kunt erop vertrouwen dat we hier continu mee bezig zijn. Daarbij maken we steevast gebruik van de beste mensen, instrumenten, technieken en methoden.
Alle rapportages
Benieuwd naar de meetresultaten van voorgaande jaren? Ga naar emissieregistratie.nl
Ga naar emissieregistratie.nl > data export > bedrijfsrapporten > emissieregistratie.
Klik op bedrijfsrapportages '1990-2022' en type Tata Steel in bij 'bedrijf'
Je krijgt nu de totalen per jaar te zien voor alle componenten die we gerapporteerd hebben.
Meer weten? Zo komen we aan onze cijfers