Een aantal maatregelen uit de Roadmap tegen geluidsoverlast zijn inmiddels al gerealiseerd. Zo hebben we het afgelopen jaar de benodigde wagonsets voorzien van stootbussen waardoor piekgeluiden tijdens het aankoppelen, optrekken en remmen van treinwagons zijn verminderd voor de omgeving. Ook hebben we het aantal noodsignalen tijdens het wisselen van de wacht verminderd. Daarnaast zorgt het inpandig verwerken van de ROZA-slak voor minder geluidsverspreiding naar de omgeving.
Een belangrijke pijler was het reduceren van geluid door het verladen van schroot. We vonden het dan ook uitermate belangrijk om deze vorm van geluidsoverlast zo snel mogelijk aan te pakken. Zo is er in het najaar van 2019 een geluidsmuur verhoogd op de noordwesthoek van het park. Na evaluatie met omwonenden zijn er in het voorjaar diverse U-vormige compartimenten met aangrenzende geluidsmuren gebouwd. Ook zijn de muren voorzien van geluidsabsorberend materiaal. Door binnen deze vakken schroot te verladen, zijn er minder geluiden hoorbaar in de omgeving.
Doordat de verwerking van deze slaksoort (ROZA-slak) nu in de nieuwe hal plaatsvindt, is tijdens dit proces de kans op verspreiding van grafiethoudend stof naar de omgeving verleden tijd. Ook het breken gebeurt inpandig, waardoor eventuele geluidsverspreiding tijdens deze processtap is weggenomen voor de omgeving.
Bekijk hieronder ook de animatie die meer uitleg geeft hoe stof wordt afgevangen en hoe de nieuwe werkwijze eruit ziet.
In 2019 is veel geluidsoverlast veroorzaakt door het verladen van schroot. Zowel in de nacht, als overdag. We vonden het dan ook uitermate belangrijk om deze vorm van geluidsoverlast zo snel mogelijk aan te pakken. Zo is er in het najaar van 2019 een geluidsmuur verhoogd op de noordwesthoek van het park. Na evaluatie met omwonenden zijn er in het voorjaar diverse U-vormige compartimenten met aangrenzende geluidsmuren gebouwd. Door binnen deze vakken schroot te verladen, zijn er minder geluiden hoorbaar in de omgeving.
Ook hebben we de muren van de schrootcompartimenten waarbinnen we schroot verladen voorzien van geluidsabsorberend materiaal om geluiden afkomstig van het schrootpark verder te verminderen. Vanzelfsprekend houden wij via monitoren en geluidsmetingen nauwlettend in de gaten of deze verbetering ook standhoudt. Daarnaast hebben we nieuwe geluidsmonitoringsystemen in gebruik op de machine om geluiden te kunnen koppelen aan activiteiten en zo nog meer inzicht te krijgen.
Het aantal noodsignalen door het testen van onze locomotieven tijdens het wissel van de wacht is met 67% verminderd. Dit hebben we bereikt door onze werkwijze aan te passen. We testen de noodsignalen alleen nog aan het begin van de middagdienst en niet meer aan de start van de ochtend- of nachtdienst. Ook blijft in deze nieuwe werkwijze de veiligheid van onze medewerkers van railvervoer gegarandeerd.
Voorheen werd bij het starten van iedere wacht het noodsignaal van de locomotieven getest. Dit is een belangrijke veiligheidsmaatregel. Een noodsignaal klinkt hard. Hierdoor kon de omgeving meerdere keren per dag geluidsoverlast ervaren. Door de nieuwe manier van werken, is het aantal noodsignalen van de locomotieven sterk verminderd voor de omgeving.
Verschillende treinwagons vervoeren rollen staal over het terrein. Het aankoppelen, optrekken en remmen van treinwagons levert piekgeluiden op. Het afgelopen jaar hebben we de benodigde wagonsets voorzien van stootbussen waardoor piekgeluiden tijdens het aankoppelen, optrekken en remmen van treinwagons zijn verminderd voor de omgeving.