De toekomst van duurzaamheid ligt in de handen van de jongere generaties. En bij Tata Steel Nederland zijn we daar al volop mee bezig. De Green Teams zijn hét bewijs van de kracht van onze jonge medewerkers. Met meer dan 250 betrokken collega's en ruim 30 projecten werken deze teams, vaak naast hun reguliere baan, aan het verduurzamen van de processen binnen het bedrijf. Ontdek hoe deze teams het verschil maken voor een groenere toekomst!
Green Teams is een initiatief dat gedreven wordt door jonge medewerkers, maar waar alle medewerkers van Tata Steel Nederland zich bij kunnen aansluiten. Dit zorgt voor een krachtige samenwerking tussen de jonge garde en ervaren professionals, waarbij kennisoverdracht en verbinding binnen de organisatie centraal staan.
Jamilla den Haan, een van de vier raadsleden van Green Teams, straalt als ze vertelt over dit initiatief: "We zien dat veel jongeren zich bij Green Teams aansluiten om met kleine projecten grote impact te maken. Alleen de beste ideeën die op korte termijn haalbaar zijn, worden geselecteerd. En dat werkt: je ziet snel resultaat en iedereen is enorm bevlogen en betrokken." Met projecten als het verminderen van drinkwaterverbruik, solar parking en het verduurzamen van rest- en afvalstromen, bewijzen de Green Teams dat duurzaamheid bij Tata Steel Nederland hoog in het vaandel staat.
Als het gaat om duurzaamheid, is het Green Team Materiaalstromen een onmisbare schakel. Onder leiding van Juul Sommers, Teamleider Techniek, is dit team bezig om de afvalstromen van het productieproces te verduurzamen. "We willen zoveel mogelijk afvalproducten zoals hout, olie, schroot en PET recyclen," legt Juul uit. "Dankzij ons werk kunnen we nu bijvoorbeeld PET van stalen verpakkingen scheiden, zodat beide materialen weer gerecycled kunnen worden." Het team werkt ook aan het hergebruik van stuwhout. Voorheen werd dit hout verbrand, maar nu wordt het circulair gebruikt. Dit zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar ook voor minder bomenkap.
Op het terrein wordt veel perslucht gebruikt voor bijvoorbeeld het aandrijven van machines, motoren en gereedschap, maar ook voor het schoonblazen of koelen van onderdelen van machines. In 2022 gebruikte Tata Steel Nederland ruim 686 miljoen kuub perslucht. Het kan soms voorkomen dat perslucht ontsnapt, bijvoorbeeld door een lekkage. Perslucht dat ontsnapt zorgt voor meer CO2-uitstoot. Het Green Team Compressed Air Leakages doet daarom onderzoek naar persluchtlekkages op het terrein.
Isa van der Vlugt, Principal Researcher: “Ons doel is om een blauwdruk te ontwerpen voor een nieuwe service die persluchtlekkages detecteert en oplost. "We hebben een literatuurstudie over perslucht uitgevoerd, zijn bij alle fabrieken langs geweest om de wensen voor een eventuele service te bespreken en hebben apparatuur getest voor het opsporen van lekkages," legt Isa uit. "Ons doel is om deze service in 2024 verder uit te rollen."
Ook vervoer krijgt aandacht van Green Teams. Het Green Team Hybride Locomotieven wil onze treinen milieuvriendelijker maken. Bram van der Sar, werkzaam bij de afdeling Health, Security, Safety & Environment (HSSE): “Locomotieven rijden nu met grote dieselgeneratoren rond die het vermogen leveren. In de toekomst levert een groot accupakket elektriciteit aan de motoren. Dit accupakket krijgt stroom via een kleinere dieselgenerator. Ons Green Team gaat over de vervolgstap. Wij onderzoeken de mogelijkheid om de accu op te laden met externe stroombronnen in plaats van de dieselgenerator. We kijken waar we oplaadstations kunnen plaatsen en welke laadmethodes geschikt zijn. Hybridiseren en mogelijk in de toekomst volledig elektrificeren is belangrijk omdat het geluidsoverlast en emissies vermindert.”